Zojuist is bij Eva bekendgemaakt dat Paulien Cornelisse het essay van de Boekenweek 2025 zal schrijven. Het essay zal Hèhè – Over wat we zeggen zonder dat we het doorhebben gaan heten en hoort bij het thema ‘Je moerstaal’. Cornelisse ontwerpt ook zelf het omslag. Haar eerste reactie luidt:

Toen ik dit verzoek kreeg wist ik meteen waar ik het over wilde hebben: over woorden die we in het Nederlands allemaal gebruiken, maar waar we niet zo veel over nadenken. Ze geven onze zinnen kleur en sfeer, maar ze vervullen die taak bijna in het geheim. Zulke woorden neem ik onder de loep, culminerend in een diepgravend onderzoek naar de verzuchting ‘hèhè’.

Eveline Aendekerk, directeur van de CPNB die de Boekenweek organiseert, verklaart de keuze voor Cornelisse als volgt:

‘Denk je aan boeken over taal, dan denk je aan Paulien Cornelisse. Een betere schrijver voor het essay van de komende Boekenweek konden we ons dus niet wensen! Paulien duidt het thema ‘Je moerstaal’ op de haar zo vertrouwde scherpe en humoristische wijze. Over hoe wij onbewust typisch Nederlandse woorden gebruiken om onze directheid te verhullen met gezelligheid. En nog veel meer. Aftellen dus naar de 90e Boekenweek!’

Dat wordt nog een lange aftelling, want de negentigste Boekenweek staat gepland voor 12 tot en met 25 maart. Cornelisses essay ligt dan voor 5,25 euro in de winkel. Daarmee wordt de vermaledijde BTW-verhoging zichtbaar, want het essay was de voorgaande jaren voor een briefje van vijf te verkrijgen in de boekhandel.

(Foto Paulien Cornelisse door Frank Ruiter)