Nieuws: De Revisor gaat digitaal
Over een paar weken barst het boekenseizoen los. Op Manuscripta zullen talloze nieuwe boeken feestelijk worden gepresenteerd. Maar er gaat dit najaar nog iets groots gebeuren op literair gebied. Het literaire tijdschrift De Revisor (uitgegeven door Querido) gaat namelijk serieuze stappen zetten op het internet.
Eerder werd al bekend dat het tijdschrift een nieuwe redactie heeft gekregen. Na bijna tien jaar hielden de redactieleden Ilja Leonard Pfeijffer, Toef Jaeger, Manon Uphoff, Menno Lievers en Allard Schröder ermee op. Annette Portegies, uitgeefdirecteur van Querido, vroeg schrijver Gustaaf Peek om een nieuwe redactie samen te stellen. Dat gebeurde. De nieuwe redactie van De Revisor bestaat naast Peek uit recensent Daan Stoffelsen, schrijver Jan van Mersbergen en dichter Erik Lindner.
De nieuwe redactie krijgt de kans om het roer om te gooien. Het papieren literaire tijdschrift verkeert namelijk in zwaar weer. De meeste tijdschriften hebben nog maar een paar honderd abonnees, uitgevers zien de tekorten voor het tijdschrift oplopen en zitten ermee in hun maag, boekhandels hebben een hekel aan de onverkoopbare tijdschriften, bibliotheken kopen ze al jaren niet meer in en dag- en weekbladen bespreken zelden wat er in de tijdschriften staat. Het digitale literaire tijdschrift kan hier verandering in brengen. Door hoogwaardige, interactieve bijdragen op internet te plaatsen, kan het digitale tijdschrift weer status en invloed verwerven; iets wat het papieren literaire tijdschrift overduidelijk is kwijtgeraakt.
Uit de reactie van Jan van Mersbergen tegenover Tzum.info wordt duidelijk dat de nieuwe redactie deze kans heeft gegrepen. Ze slaat met De Revisor duidelijk een nieuwe weg in. ‘Op de site zal een uitgebreid archief komen van alle Revisors van de laatste jaren en op de site wordt – dat is wat mij betreft belangrijker – ook nieuw werk gepubliceerd,’ aldus Van Mersbergen. ‘De redactieleden zullen vaste rubrieken op zich nemen. Daarnaast verschijnen er essays, verhalen en poëzie op de site. Ook wil Erik Lindner gedichten in visuele vorm een plek gaan geven.’
De Revisor blijft overigens wel in gedrukte vorm verschijnen, maar dit zal nog maar een paar keer per jaar het geval zijn. Het eerste nummer verschijnt in november. Een belangrijke verandering is volgens Van Mersbergen ‘dat de redactieleden geen eigen werk publiceren. Dat gebeurt veel in literaire tijdschriften en dat heeft iets vreemds, alsof je wilt zeggen: “ik doe het nog een keer voor.” Onze keuze uit nieuw werk is bepalend genoeg. Naast die keuze steken we veel tijd in de begeleiding van jonge auteurs die aan een debuut werken. Uitgeverijen hebben daar steeds minder tijd voor.’
De Revisor is het eerste grote literaire tijdschrift dat internet echt serieus gaat inzetten. De Gids wordt weliswaar ook steeds actiever op het internet en zet bepaalde artikelen en verhalen online, maar bij hen ligt de nadruk nog steeds op de papieren uitgaven. Evenals bij Tirade. Het is nog even wachten op de digitale Revisor. De vernieuwde website van het literaire tijdschrift gaat in september online. Zodra de site gelanceerd is, zal deze natuurlijk op Tzum.info worden gerecenseerd.
Ik zou het jammer vinden als een redactie niet zelf voor het medium schrijft. Wat zou Forum zijn als De Perron en Ter Braak er niet voor hadden geschreven?
Dit bericht suggereert dat de oude redactie de boel de boel heeft gelaten, maar dat is niet zo. Het plan om vier keer per jaar een digitaal nummer en twee keer een schriftelijk uit te brengen is voortgekomen uit overleg tussen de oude redactie en het bestuur van stichting De Revisor. Vervolgens is er gezocht naar kandidaat redactieleden die dit plan omarmden. Ik zelf heb toen geopperd dat het beter was voor \’De Revisor\’ om met een volledig nieuwe redactie te starten, waarna Annette Portegies Gustaaf Peek heeft benaderd. Een blad heeft alleen recht van bestaan, wanneer het meer is dan het troetelkindje van een paar redactieden en blijft leven, wanneer het gemaakt wordt door anderen. \’De Revisor\’ gaat de oude redactie zeer aan het hart; zij wilde pas plaatsmaken voor een nieuwe redactie als de opvolging goed zou zijn geregeld.
@Menno Lievers: dank voor de aanvulling! Ik wilde absoluut niet suggereren dat de oude redactie zomaar is vertrokken. Ik wilde juist overbrengen dat deze nieuwe plannen goed zijn voor het literaire tijdschrift. Het is erg fijn, dat de \’oude\’ redactie inzag dat er nieuwe stappen moesten worden gezet. Dat juich ik alleen maar toe – maar je kent intussen mijn mening hierover.