Nieuws: Quintalle Nix reageert nogmaals op Hans Vervoort en op Hans Bousie
Op haar eigen website heeft fotografe Quintalle Nix in een lang stuk gereageerd op de voortdurende aanvallen van Hans Vervoort op haar persoon. Na één column van Hans Bousie op Boekblad probeerde Vervoort voor de zoveelste maal zijn gelijk te bewijzen. Hans Vervoort in zijn persbericht van vandaag waarin hij Hans Vervoort citeert:
De website gewijd aan literaire debutanten via recensies en portretfotootjes werd onlangs stilgelegd wegens een rekening van 968 euro van fotografe Quintalle Nix.
Dit vanwege het ongevraagd overnemen van 4 thumbnail publiciteitsfoto’s die zij maakte en die anoniem op de websites van auteurs en uitgevers stonden.
Onderhandelingen leidden tot niets en Vervoort betaalde uit eigen zak het z.i. exorbitante bedrag (de website werd pro bono gemaakt en had geen inkomsten).
Nu heeft in het gezaghebben Boekblad een jurist zich uitgesproken voor het gelijk van Vervoort.
Vervoort: ‘Ik was er langzamerhand echt van overtuigd geraakt dat Nix in haar recht stond, vond het wel jammer dat ze geen enkele coulantie toonde.
En omdat ik in het buitenland verbleef en wist dat zij ondersteund werd door juristen van de fotografenbond, wilde ik er geen rechtszaak van maken en betaalde in vredesnaam maar.’
Hopelijk durft een volgende die in mijn situatie komt te verkeren een proefproces aan.
Het voor de zoveelste keer oprakelen van de geschiedenis schoot bij Quintalle Nix in het verkeerde keelgat:
De discussie over individuele gevallen voer ik in beginsel met de betrokkenen zelf en niet via de media, dat vind ik niet gepast. Evenmin vind ik het gepast dat in een dergelijke discussie diffamerende benamingen voor mij en mijn collega’s worden gebruikt, “auteursrechttuig’, ‘boeven’, ‘mislukte fotografen’ om maar iets te noemen. Ieder heeft het recht op zijn eigen mening en mag die uiten maar daar zijn wel grenzen aan. Die grenzen zijn naar mijn mening ruimschoots bereikt en worden nu overschreden.
In de column van Bousie, ‘entertainmentadvocaat’, op Boekblad wordt het jatten van foto’s gerangschikt onder het citaatrecht. Nix gaat in haar stuk daar tegenin. Vervoort voldeed al niet aan twee voorwaarden: het noemen van de naam van de fotograaf (Vervoort heeft nagelaten dat te vragen), het vermelden van de bron maar het belangrijkste is misschien de derde voorwaarde:
Een derde voorwaarde is dat het gebruik van de foto’s in verhouding moet staan met het doel dat er mee bereikt wordt. Het gebruik van de foto’s moet functioneel zijn maar daar is in het geval van de recensies op de website van Vervoort geen sprake van geweest. In een bekende uitspraak van de Hoge Raad heeft deze bepaald dat een afbeelding uit een boek bij een bespreking van dat boek een toelaatbaar citaat op kan leveren ‘mits de afbeelding samen met de tekst van de bespreking redelijkerwijs kan worden beschouwd als een geheel dat ertoe strekt om aan de lezer een indruk van het betreffende boek te geven’. Ik zie niet in hoe een portretfoto van een auteur hierin een rol speelt, de bespreking van het boek verandert niet en ook de indruk van het betreffende boek bij de lezer verandert niet wanneer er een andere foto bij de recensie zou zijn geplaatst. Mijn foto’s hebben in die zin geen functie gehad bij de recensies, ze dienden louter ter illustratie.
Nix eindigt haar betoog met:
Ik doe hierbij een publieke oproep aan de heer Vervoort om de discussie dan wel te sluiten dan wel voort te zetten op de plaats waar dat hoort: namelijk voor de rechter. De heer Bousie wil hem daar vast wel in bijstaan.
Het hele stuk van Nix is hier te lezen.
Tzum heeft ook aan belangenbehartiger Pictoright een schriftelijke reactie gevraagd op deze kwestie, want die is van belang voor heel veel literaire sites, maar tot nu hebben we nog geen reactie mogen ontvangen. Op de site van Pictoright staat de hele kwestie rond het auteursrecht en het citaatrecht het formele standpunt, maar we zouden graag een specifieke reactie willen lezen.
Dit is de eerste inhoudelijke reactie die ik ooit mocht krijgen van mevrouw Nix in bijna 6 weken tijd..
Was ze daar maar eerder toe bereid geweest in plaats van het (nu ik begrijp:aangestuurd door en jurist) uitsluitend zenden van rekeningen en aanmaningen en niet reageren op mijn uitleg. Dat had ons allebei veel ellende kunnen schelen!.Dank u wel, heer jurist!
Ik heb mevrouw Nix naar aanleiding van haar bericht gevraagd duidelijk te maken dat termen als “auteursrechttuig’, ‘boeven’, ‘mislukte fotografen’ nooit door mij zijn gebezigd. Hatemail van deze aard is schandelijk en heb ik ook niet willen oproepen.
Ik heb haar ook gevraagd duidelijk te maken dat we nimmer een \’schikking\’ hebben getroffen. Ik heb uiteindelijk haar rekening ad 968 euro betaald omdat ik in het buitenland vertoef en geen kans zag van daaruit een rechtszaak te regelen. Het geld is haar gegund, maar ze moet niet pretenderen dat het een \’schikking\’ was. I
In het openbaar roept zij mij op om te discussie te sluiten. Ik heb haar in een email het volgende teruggeschreven: Ik doe daar al heel lang pogingen toe, maar dankzij de heer Peppelenbos van de website Tzum laait hij steeds weer op.
De heer Peppelbos achtervolgt mij op elke website waar iets over het onderwerp geschreven wordt, en dwingt me dan weer tot een reactie.
En dit omdat ik, net zo min als u, ervan gediend ben zwart gemaakt te worden en scheldwoorden als leugenaar naar mijn hoofd te krijgen.
Ik neem aan dat ook op dze Tzum-pagins weer een reactie onder komt van het leed dat Peppelenbos heet.
Ik zal proberen me te onthouden van een verder weerwoord, na Quintalle Nix\’ oproep, want meer dan het herhalen van dezelfde beledigingen is het eigenlijk niet..Maar dat proefproces, daar ben ik wel mee bezig.
Ik dacht al wanneer reageert Vervoort weer. Hij heeft al zeven keer gezegd dat dit zijn laatste reactie is, maar hij komt toch altijd hetzelfde riedeltje herhalen.
Nog even in de herhaling bij zijn herhaling: de reden dat Nix niet reageerde is omdat Vervoort tegen Nix had gezegd: \’Doe ons een genoegen en beperk uw emails aan ons tot wat uw naam al aangeeft: nix.\’ Dan is het gek om vervolgens te verlangen dat er een leuke mailwisseling op gang komt.
Grappig is ook dat Vervoort hier opnieuw, zoals steeds liegt, deze keer over mij. Niet ik houd de discussie gaande, het is steeds Vervoort die mails naar de pers stuurt. Sterker nog, zo begon de hele discussie. En ook vandaag was het weer Vervoort die victorie kraaide nadat één jurist iets gezegd had en opnieuw is hij het die aan allerlei media een mail stuurde of op fora een comment plaatste om net te doen of hij gelijk heeft. Bij Tzum laten we ook de andere partij aan het woord (hoe vaak Vervoort het belegen Mulisch-grapje ook herhaalt).