Filmpje: Jean Paul Franssens over Henri de Wolf
Buddy Hermans maakte voor Stichting Beeldlijn de documentaire Wolf is de naam. Daarin spreekt Jean Paul Franssens over de kunstenaar Henri de Wolf. De GAVA verbiedt het altijd om filmpjes te embedden, opdat zo weinig mogelijk mensen het archiefmateriaal kunnen zien, maar hier vind je het fragment van bijna twee minuten.
Beste Coen,
aangezien wij juist wel graag willen dat veel mensen onze films kunnen zien bieden wij duizenden films en interviews aan op http://www.gava.nl, vrij te doorzoeken en te bekijken. Nog niet alles is online beschikbaar, maar daar wordt dagelijks aan gewerkt. Het fragment waar jij naar verwijst hebben wij op verzoek van Stichting Beeldlijn geplaatst, de rechten liggen ook deels bij hen. De film is daarom alleen te embedden op hun website, maar uiteraard wel gewoon te zien op Vimeo. De film waaruit het fragment afkomstig is over Henri de Wolf is niet helemaal online te zien, omdat Beeldlijn de dvd nog verkoopt en hiermee nieuwe films bekostigt. Het ruwe materiaal van de documentaires van Beelldlijn staat vaak wel online, voor research en ter verpozing.
Groet, René Duursma
Gronings AudioVisueel Archief
Dag Rene, maar dat zegt nog niets over het al dan niet embedden. Als je zo\’n fragment als het bovenstaande als teaser wilt gebruiken, dan is het goed dat je die kunt embedden. Er zullen weinig mensen zijn die uit zichzelf bij dit fragment uitkomen. Als je wilt dat je het alleen op Gava kunt zien, dan zijn er binnen Vimeo ook mogelijkheden voor. Gava heeft een schat aan materiaal, maar probeert het zo verborgen mogelijk te houden.
Hallo Coen,
Dat klopt niet. We kunnen echter niet altijd materiaal embeddable aanbieden omdat we niet altijd de volledige rechten over het materiaal hebben dat we beheren. Waar dat wel het geval is moeten we kijken naar privacy van de betrokkenen, we zijn er mee bezig, maar het is niet zo simpel als het lijkt. Er kan per collectie of per film een beperkende voorwaarde zijn van de inbrenger. Bovenstaand fragment kon na overleg bijvoorbeeld open worden gezet, aangezien ze het ook als teaser zien. En onze collectie is beter te vinden dan voor het digitale tijdperk, we zijn zelfs een van de meest online actieve regionale archieven van Europa. We denken constant na over nieuwe methodes om ons materiaal zo open mogelijk aan te bieden, zonder auteursrechten geweld aan te doen. Youtube is wat dat betreft geen optie voor ons, ook al zouden we dan nog beter te vinden zijn.
Mijn punt is alleen dat het raar is dat je een filmpje op Vimeo zet en dan niet de mogelijkheid biedt om het te embedden. Je maakt het filmpje dus openbaar, maar wilt niet dat het verspreid wordt. Dat heeft niets met rechten of privacy te maken.