Nieuws: Waar blijven de echte kinderboekenschrijvers?
Kinderboekenschrijvers zijn niet interessant voor kunstprogramma’s op televisie, tenzij het een Bekende Nederlander betreft. Dat constateert Ted van Lieshout nadat hij het afgelopen weekend op de tv twee keer de aandacht zag gevestigd op een kinderboek. Bettine Vriesekoop vertelde over haar eerste kinderboek Kleine Ming en de gouden krekel in Opium. Youp van ’t Hek zat met twee verschillende sokken aan de tafel van Joost Karhof in Kunststof TV om te praten over De snelste zebra van de wereld.
Als de BN’ers die worden uitgenodigd ook goede schrijvers zouden zijn, dan wordt de kwaliteit tenminste nog gewaarborgd. Maar, zo schrijft Van Lieshout, ‘zowel Vriesekoop als Van ‘t Hek staan niet bekend als de meest begaafde kinderboekenschrijvers van Nederland en zij zullen zelf ook niet beweren dat ze dat zijn.’ Wanneer Kunstof TV-presentator Joost Karhof enthousiast het beroep van kinderboekenauteur aan het cv van Van ’t Hek toevoegt zegt deze laatste inderdaad: ‘Maak het niet groter dan het is.’ Ook zwaait hij de illustratrice van het boek alle lof toe.
Maar de generositeit van Van ’t Hek neemt niet weg dat hij met zijn boek in het programma zit. Dat commerciële tv-programma’s alleen kinderboekenschrijvers uitnodigen die gegarandeerd kijkcijfers trekken is wel bekend, maar ‘dat kunstprogramma’s zulke voorbeelden volgen, is een merkwaardige rochel in de strot van de samenleving,’ vindt Van Lieshout. Gaat het nog wel over kunst, vraagt hij zich af, of hebben we het over veredeld amusement? Misschien moet Karhof hem eens uitnodigen in zijn talkshow over kunst en cultuur voor een goed gesprek over Kunst voor kinderen.
Het is zo makkelijk en goedkoop scoren met een bekend gezicht: kijkcijfers? verkoopcijfers? succes verzekerd! Wie kent het gezicht van Marianne Busser, Ron Schröder, Vivian den Hollander, illustrator Dagmar Stam en vele anderen? Ik ben het met Ted van Lieshout eens. Als het kinderboek tot kunst wordt verheven, schuif dan eens een kinderschrijver naar voren in een Kunstprogramma, Opium dus.
Hahaha, mooie voorbeelden, Greet Dijkhuis. Niet bepaald de makers van boeken die ik tot kunst zou rekenen. Het kinderboek hoeft helemaal niet tot kunst verheven te worden, heel veel kinderboeken zíjn kunst. En de makers dáárvan horen in die programma\’s.