Nieuws: Uitgever Joost Nijsen roept op tot actie – ‘Boekenvak gaat door zwaarste crisis die ik me kan heugen’
In zijn column doet Joost Nijsen (uitgeverij Podium) vandaag een oproep aan de CPNB. ‘Het boekenvak gaat door de zwaarste crisis die ik me kan heugen, en ik ga al dertig jaar mee,’ aldus Nijsen. Hij richt zich tot CPNB-directeur Eppo van Nispen.
De CPNB als propaganda-instituut focust onvermoeibaar op deelgebieden, zoals Boekenweek, thrillers, kinderboeken, kookboeken, poëzie, boekenbonnen, eindejaarsacties… Maar is het niet hoog tijd dat we, heel ouderwets en eenvoudig, eerst en vooral weer collectieve campagne gaan bedrijven voor het boek als zodanig?
Nijsen vertelt in column hoe het niet moet. Het onderstaande citaat kun je lezen als een indirecte sneer naar de activiteiten van de CPNB in de afgelopen jaren.
Cruciaal daarbij is de uitvoering. Elke vorm van oubolligheid zou negatieve vooroordelen bevestigen. Ook moralisme dient voorkomen (‘ontwikkelt uw geest en leest!’). Populisme is evenmin aan te bevelen. Dus geen gelikte beelden van mooie Bekende Nederlanders die met een boek op de bank liggen, van wie iedereen weet dat ze alleen een boek in handen namen omdat ze voor de commercial betaald werden, dan wel hun imago willen opkrikken.
De uitgever geeft aan dat hij gerust een actieve rol wil vervullen in een werkgroep die de ‘collectieve campagne gestalte moet geven’. Wat wil Nijsen?
Verleid. Overtuig. Creëer het beeld dat een leven zonder geregeld lekker een boek te lezen een armoedig leven is, een saai leven, een jakkerend leven. Dat het ook spotgoedkoop is, zelfs als je niet illegaal downloadt maar gewoon wat tientjes uitgeeft voor veel meer uren dan je voor datzelfde geld in de bioscoop kunt zitten. Eventueel ook dat je met de boeken in je woning kunt laten zien wie je bent. Ik geef hier maar even wat ruwe contouren. Maar dat ons vak weer op de bres moet gaan staan voor het product dat ons tot dit vak verleidde – dat lijkt me zonneklaar. Aan de slag.
Ben het eens met Joost Nijsen. Kan me aan de CPNB soms vreselijk ergeren. Truttig en gemakzuchtig. Altijd hetzelfde, niks nieuws.
Níeuwe wegen worden echt ingeslagen, door CPNB, KBb, maar de uitgevers blijven achter. Hebben het lid nu op de neus. Investeerden sinds 2005 in personeel, niet in vernieuwing. Niet in digitaal, dat zou wel overwaaien. Maar ook niet in vernieuwing van de bedrijfskolom. In alternatieve aanbiedingen, betere en vooral efficiëntere distributie. Koesterden peperdure concepten, produceerden maar meer titels en namen meer mensen aan, en liggen nu op de rug te schreeuwen.
Voor echt vernieuwende ondernemers is er ruimte. Behalve als we de idiote kanten van de vaste boekenprijs willen handhaven, apps bij boeken, dat kan niet, tenzij… Collectieve concepten voor ebooks in fysieke omgeving, we weten er geen raad mee. Veranderingen van aanbiedingssystemen, we koesteren het oude. Hoe is het met de kat…
Het vak gaat door de gehaktballen, maar er komt weer een nieuwe structuur, een volgende lente. Zonder de vastgeroeste paden, met inventiviteit.
En CPNB is daar ook druk mee beZig. Kritiek is gemakkelijk. Doen, dat is daar heus.
Los van het feit dat het onzin is om nu ineens, na al die jaren crisis, de bal bij het CPNB te leggen alsof er voor uitgevers niets te doen is, lijkt het me zinnig om de vraag te stellen: kan het cpnb in een enkele actie de status van het boek bij het algemene publiek veranderen? Nee dus, lijkt me. Interessant is ook dat Eppo van Nispen eerder aangaf al bezig te zijn met zo\’n actie – vreemd ook dat hij daarvoor te rade is gegaan bij een marketingbureau, maar blijkbaar geen behoefte had de rest van het boekenvak te raadplegen voordat onze centen aan die actie werden uitgegeven.
De liefde voor boeken begint bij de aanschaf van een boekenkast.