Nieuws: Kritiek op Groot Dictee van Kees van Kooten – ‘Nee tegen dit dictee’
Kees van Kooten schreef dit jaar het Groot Dictee der Nederlandse Taal. Onder de titel ‘Een przewalskipaardenmiddel’ weidde hij uit over taalverschijnselen, spelling en taalfouten. Het dictee is inmiddels achter de rug, de reacties stromen binnen op de social media. Er is veel kritiek te lezen op de tekst van Van Kooten.
Tzum.info geeft een kleine bloemlezing:
Nee. Alles in mij schreeuwt Nee tegen dit dictee. Ga dit mijnenveld niet vrijwillig in. Ik ga lezen, mensen.
— manon uphoff (@manonuphoff) 18 december 2013
#dictee Je hebt een koningslied en het Koningslied. Overigens hebben we er nu een nog krankjorumere tekst bij.
— Wim Daniëls (@wimdaniels) 18 december 2013
Conclusie bij dit #dictee: chaotische tekst (niet nog eens doen). Iemand twitterde: 'Ik heb bij het luisteren naar de tekst al 50 fouten.'
— Wim Daniëls (@wimdaniels) 18 december 2013
Zie veel mensen afhaken. Kan niet de bedoeling zijn van een 'Nationaal' #dictee
— Margriet Oostveen (@Oostveenm) 18 december 2013
Me lang niet zo opgewonden. Omdat zo zichtbaar is hoe NL cultuur liever buitensluit dan welkom heet, misschien. #dictee
— Margriet Oostveen (@Oostveenm) 18 december 2013
Ik hou zielsveel van Kees van Kooten, maar hier is ie niet geschikt voor #GrootDictee
— Lex Runderkamp (@LexrunNOS) 18 december 2013
Het is een taal kunstenaar maar ook een verkrachter van het dictee. Wij gaan aan de rode wijn!
— pdl (@pauldeleeuw1962) 18 december 2013
Voor wie was dit bedoeld?
wat een ongetemde hoogmoed!!
Deze circusacrobatiek had weinig te maken met taal. Een van de mooie ambities van het dictee zou moeten zijn mensen liefde en gevoel voor de Nederlandse taal bijbrengen. Deze tekst stoot vooral af. Blij te lezen dat er nog mensen zijn die de Heilige Kees van Kooten van repliek durven dienen.
Ik ben blij dat ik het in een opwelling niet heb gedaan: alle dvd\’s van Kees van Kooten terstond in de vuilnisbak gooien, inclusief al zijn boeken. Ik zou er onmiddellijk spijt van hebben gekregen als bewonderaar van het eerste uur van Kees en Wim (Hadimassa, Gat van Nederland…)
Tenzij(en niet mits)die belachelijke tekst is geschreven door Cor van der Laak, lijkt de heer Van Kooten van bescheiden tot hautain te zijn getransformeerd.
De Nederlander interesseren of herinteresseren voor onze mooie taal. Door het egogepruts van Van Kooten is dit streven geheel in het water gevallen. De auteur gaf in het journaal onomwonden zijn mening over \’ selfie\’, het Woord van het jaar. Een anglicisme als woord van het jaar is onvoorstelbaar. Hoe kun je dan een dictee schrijven met Griekse , Latijnse en Italiaanse grondwoorden? Dan ben je toch niet geloofwaardig. Denk dat tweeërlei al moeilijk genoeg geweest was refererend aan zijn optreden in De wereld draait door. We moeten dit maar allemaal goedvinden want we hebben een taalgrootheid bereid gevonden dit dictee te schrijven. Nou, Kees van Kooten heeft onvergetelijke televisie gemaakt, maar dit was ondermaats. Had de indruk dat presentator Freriks er ook niets aanvond en daarbij woorden onduidelijk of verkeerd uitsprak. Zo jaag je de mensen weer naar Geer en Goor. Zonde!
Belangrijkste probleem bij dit dictee: de combinatie van zelf fouten vermijden in de spelling en foutgespelde woorden wel opschrijven plus schrijven zonder te jureren maar toch weer wel fouten onderstrepen. Dat maakt het dictee tot meer dan een dictee: een taaloefening. Plus het door de bijzinnen en minder bekende woorden complexe niveau, waardoor het detecteren van grammaticale fouten geen sinecure was. Desondanks – het is en bleef een prettig pijnigende avond! (Kom op, zuurpruimen! – bang voor al die fouten/)
De gemiddelde Nederlander is toch ook niet de doelgroep van dit programma. Het zijn mensen met een bovengemiddelde taalontwikkeling die het leuk vinden om eraan mee te doen. Ik vind het goed en leuk dat voor hen de lat hoog ligt, want als het te makkelijk is is er niks meer aan. Zodra iemand nul fouten heeft bij een dictee, is het dictee simpelweg niet moeilijk genoeg naar mijn mening.
Van Kooten heeft het echt te bont gemaakt. Nu moeten we behalve op de vorm ook op de inhoud en betekenis gaan letten, en KvK heeft er alles aan gedaan om dat vrijwel onmogelijk te maken. Je kunt niet ontdekken dat \”mits\” verkeerd gebruikt is als de betekenis van de zin geheel duister is, om maar een voorbeeld te noemen.
En dan werd ik geacht om \’inactieve activiteiten\’ te onderstrepen, want \”dat is natuurlijk onzin\” (zei KvK). Dat zal best, maar taalkundig mankeert er niks aan. Dan had ik het hele dictee wel kunnen onderstrepen.
Maar het gekste vind ik nog dat er bij de nabespreking ijskoud beweerd werd dat onze koning het op Prinsjesdag over \’participatiemaatschappij\’ heeft gehad. Dat is dan toch een wijdverbreid misverstand: hij heeft \’participatiesamenleving\’ gezegd. Heeft iedereen daar op de redactie zitten slapen?
Een egotrip van dhr Van Kooten.
Had mij verheugd op het dictee.
Jammer van dit idiote dictee waarin woorden voorkomen die ik niet een ken laat staan kan schrijven en met mij velen.
Doe volgend jaar weer een dictee wat een uitdaging en geen kwelling is voor de nederlandse bevolking.
Ja, en de jury, die ging mooi mee met de reis van dhr. Van Kooten en vonden het allemaal prachtig, jammer.
En als ik de enige ben die er zo over denkt dan… maar de kritiek is (terecht) niet van de lucht dus; volgend jaar graag weer normaal doen.
O ja: en waarom die heisa van de H. Van Kooten over het Angelsaksische \’selfie\’ als hij zelf het onnodige \’deleten\’ gebruikt?
\”Na koffie gedronken te hebben, begon het Groot Dictee\”. Dit betekent, dat het dictee koffie heeft gedronken.
\”Na het koffiedrinken, begonnen wij aan het Groot Dictee\”
Mijn versie maakt duidelijk, dat WIJ koffiedronken en niet het dictee.
@ Loek Kraamer: wat fijn dat u die taalgrap van Kees van Kooten uitlegt.
Dit was nodig, want niemand zag het als grap, maar als een blunder.
Op deze manier kun je achteraf je gelijk halen.
Nou, je moet wel vrij dom zijn om niet door te hebben dat deze grap gemaakt werd.