Nieuws: Özcan Akyol wil niet gedwongen afstand nemen van IS
In zijn column in NRC Handelsblad maakt Özcan Akyol zich weer eens kwaad over de manier waarop hij door Geert Wilders in een hokje wordt geplaatst. Vanzelfsprekend vindt Akyol dat extremisten buiten de deur moeten worden gehouden, maar daarom hoeft nog niet elke Marokkaan of Turk worden gedwongen om publiekelijk afstand van IS te nemen.
Zolang een Nederlandse politicus van mij kan eisen dat ik als agnostische Nederlander afstand moeten nemen van een islamitische terreurbeweging in het Midden-Oosten, is het hele integratiedebat niets anders dan een karikatuur.
Volgens Akyol zijn de uitlatingen van Geert Wilders niets dan politiek opportunisme. Wilders weet best dat hij zoiets niet kan verlangen van een tweede generatie gastarbeiderskind, dat naast zijn haarkleur helemaal niets gemeen heeft met de “barbaarse baardmannen in de woestijn die hun dogmatische interpretatie van de islam aan de buitenwereld willen opdringen”.
Eerder berichtte Tzum over Akyols vorige protestactie tegen de uitlatingen van Geert Wilders: ondanks dat hij een Nederlander is en niet zo veel met Turkije heeft, verlengde hij zijn Turkse paspoort.
Cultureel antropoloog en ex-gijzelaar Arjan Erkel schrijft in een reactie op de column dat het voor mensen uit de moslimgemeenschap juist belangrijk is om afstand te nemen van IS. Alleen zo houden zij de regie over de perceptie van de moslimgemeenschap in handen.
Om wat voor reden dan ook klinkt het anti-IS-geluid vanuit de moslimhoek, al hoewel het er zeker is, niet door. Deze stilte breekt de sociaal-economische vooruitgang die moslims in Nederland hebben geboekt in een rapper tempo af dan die is opgebouwd. Beelden van iftar-maaltijden, afgestudeerde Pakistaanse artsen, Turkse schrijvers, Marokkaanse bankmanagers of praatjes van voorstanders van de multiculturele samenleving helpen niet of nauwelijks tegen het voor de beeldvorming destructieve sprakeloos langs de zijlijn gadeslaan van de excessen van IS. Voor de buitenwereld geldt immers: wie zwijgt stemt toe.
Akyol is overigens geen moslim, maar zoals eerder gezegd een agnostische Nederlander.
Lees de column en de reacties hier.