Nieuws: Uitgever van Bild krijgt dikke vinger in de pap bij Blendle
NRC Handelsblad meldt dat een derde van de aandelen van Blendle, de site waar freelancers onder de journalisten geen cent voor hun werk krijgen als hun artikel wordt doorverkocht, wordt verkocht aan The New York Times en de Duitse uitgever Axel Springer. Daarmee is Blendle binnen een jaar de weg naar het grote geld gebleken voor Alexander Klöpping en Marten Blankesteijn.
Vooral de inmenging van de Axel Springer is opmerkelijk. De uitgever van onder meer Die Welt en Bild gaat straks dus verdienen aan onze journalisten. Met elk verkocht stuk via Blendle spek je de kas van de conservatieve schandaalkrant Bild.
Op Blendle juichen ze, maar is er niemand die dat een wat griezelige ontwikkeling vindt?
Griezelig? Nee. Heeft Bild (Axel Springer) invloed op de inhoud? Nee. Blendle is een contentportal, die een zo divers mogelijk aanbod wil, om zo interessant te zijn voor een zo groot mogelijk publiek.
Technisch gezien is Blendle ook helemaal niet bijzonder.
Voor goede journalistiek moet betaald worden, en los van het freelancer-vraagstuk dat je aandraagt vind ik de opkomst van Blendle een goede ontwikkeling.
Het werkt andersom. Springer ziet blijkbaar geld in zo\’n portal. Op de lange termijn moet die investering weer geld opleveren. Blendle helpt dan Bild Zeitung in stand houden, een van de meest reactionaire propagandamachines van Duitsland.
Springer en NYT zien inderdaad geld in Blendle, en daar is helemaal niets mis mee!
De hele malaise in kranten- en tijdschriftenland is m.i. ontstaan door het idee dat nieuws wel gratis zou moeten kunnen op internet, of bij de stations. Grote onzin natuurlijk.
Vervolgens komen de uitgevers onder druk te staan, worden vaste medewerkers ontslagen en als freelancer net zo hard weer aangenomen, en verdwijnen in rap tempo de kwaliteitsstukken uit de krant.
Zoals ik al zei, Blendle gaat uit van het idee dat voor (goede) journalistiek betaald moet worden.
Hopelijk gaat de consument hierin mee, stabiliseert de markt, en krijgen de uitgevers de kans om hun redacties inhoudelijk weer wat te versterken.
Met het uitgangspunt dat voor nieuws betaald moet worden ben ik het eens. Ik ben dan ook lid geworden van De Correspondent. Dat is een wat eerlijker model. Tot nu toe laat Blendle niet weten hoeveel er is uitbetaald aan de diverse kranten (en hoe hoog die opbrengsten zijn voor de kranten en henzelf) en is er geen regeling voor freelancers.
Ik plaats wel vraagtekens bij dat juichverhaal over Springer. Als ik vandaag in de Volkskrant lees dat Klöpping het prachtig vind om Bild toe te voegen aan Blendle, dan vraag ik me af of hij de historie van het blad kent.
Zie het artikel in NRC. Wat we weten: De uitgevers bepalen de prijs van de losse artikelen, en ze betalen Blendle een vergoeding van 30% op de prijs van een verkocht artikel.
Springer en NYT betalen 3 miljoen voor een aandeel van 23%. Dit betekent dat het bedrijf als geheel op 12 miljoen moet worden gewaardeerd.
Voorheen was de verhouding dat Alexander Klöpping en Marten Blankesteijn 85 procent van de aandelen bezitten en de overige 14 werknemers 15%. De nieuwe verhouding is dus 23% voor de nieuwe investeerders, 32,7% voor Alexander Klopping, 32,7% Marten Blankesteijn, 11,6% voor de overige werknemers.
Er van uitgaande dat ze break even draaien (wat ik overigens niet denk), dan moeten er uit de verkoop van content in ieder geval 14 medewerkers betaald worden, los van wat Blankesteijn en Klopping zichzelf voor een pak aanmeten.
Die drie miljoen die nu in het laatje komt, wordt waarschijnlijk gebruikt op in de komende twee jaar in een aantal andere landen in Europa voet aan de grond te krijgen.
…en wat gaten te dichten hier en daar.
Ze draaien nu nog met verlies volgens de Volkskrant. Maar het oogmerk van de onderneming is natuurlijk niet om verlies te blijven draaien. Dat de New York Times en Springer er geld in zien zegt genoeg. Je draait steeds om het punt heen dat freelancers niets krijgen en dat Blendle een uitgeverij gaat helpen die een van de meest populair-reactionaire kranten van Europa uitgeeft. Bild komt nu bij het Blendle-pakket en als er winst gedraaid wordt dan vloeit dat terug naar Springer. Kort samengevat: Nederlandse journalisten helpen straks een kutkrant in stand.
Dat freelancers niets krijgen kun je Blendle niet verwijten. De uitgevers betalen de freelancers en bepalen de prijs van de artikelen. Als ze het oneens zijn met het feit dat hun werk via Blendle (opnieuw) verkocht wordt, moeten ze dat bij de uitgeverijen aankaarten. (Volgens mij zijn daar belangenorganisaties voor in Nederland)
Je hebt gelijk dat Bild een k*tblad is, maar in wezen is Blendle niet veel meer dan de bladenkiosk om de hoek, in dit geval dan digitaal, die op de hoofdstraat van het internet (lees: Facebook) zijn waar aanbiedt. En zoals bij elke bladenkiosk is er dus ook allerhande troep te koop.
De werkelijkheid is zo op dit moment dat als een freelancer het niet eens is met de regeling een andere freelancer het werk graag wil overnemen.
Blendle is geen bladenkiosk. Blendle is een handig platform (toegegeven) dat door handige jongens (toegegeven) in elkaar is gezet om geld te verdienen, terwijl ze niets met de inhoud van doen hebben.
Een kiosk wordt meestal niet door een bedenkelijke uitgeverij ondersteund.
Ach ja, bedenkelijke uitgeverij hier, foute investeringsmaatschappij daar. \’Poooolaaare, oooh oooh!\’
Je begint het eindelijk een beetje te begrijpen.