Nieuws: Jamal Ouariachi noemt Oscar van Gelderen een oplichter
Sommige uitgevers doen niets om hun auteurs te promoten, anderen doen heel veel. Mag een uitgever die veel literaire avonden ontwikkelt en organiseert voor zijn auteurs of een column in de krant regelt in het contract laten opnemen dat een deel van de revenuen van de auteur terugvloeit naar de uitgever die de promotie bedacht heeft? Oscar van Gelderen van Lebowski vindt van wel.
Zo heeft hij het Schwobfest bedacht: ‘waar tien ‘ambassadeurs’ tien classics pitchen, in de Lichtfabriek in Haarlem. Met het Letterenfonds gaan we kijken hoe we dit model kunnen toepassen op een programma met Nederlandse auteurs (niet alleen van Lebowski) tijdens de Buchmesse 2016, als Nederland het Schwerpunkt is.’ Arjen Fortuin, NRC-criticus en een van die ambassadeurs, verdedigde vorige week het moderne uitgeven van Van Gelderen. Schrijver Jamal Ouariachi is het niet eens met de uitgever en schrijft: ‘God, wat ben ik blij dat ik niet onder contract sta bij zo’n oplichter.’
Op zijn blog legt Ouariachi uit dat het organiseren van literaire avondjes nou ook weer niet zo heel moeilijk is:
Geloof mij nou. Ik heb een paar keer een literair “evenement” georganiseerd. Je stuurt wat mails, pleegt wat telefoontjes en het is geregeld: het stelt helemaal niks voor. Het schrijven van een column is een stuk moeilijker en tijdrovender.
Lees zijn hele blog hier. Ouariachi wordt uitgegeven door Querido.
Literaire pikorde-samensteller Jan Zandbergen weet hoe het zit:
@Tzum_info @PaulSebes en @OscarvanG zorgen ervoor dat je boek naast de kassa ligt. Jamal heeft liever 100% van non-existente royalty's.
— Jan Zandbergen (@janzand) 20 maart 2015
@Tzum_info Vaklui die voor hun werk betaald willen worden, het moet niet gekker worden. De bakker hier om de hoek wil dat ook. De oplichter!
— Jan Zandbergen (@janzand) 20 maart 2015
De nuance is weer eens ver te zoeken. Het is het goede recht van Oscar van Gelderen te doen wat hij doet, en te vragen wat hij wil, als je het er niet mee eens bent, zoek dan een andere uitgever.
Ik snap eigenlijk niet helemaal waar van Gelderen vandaan haalt dat \’het boek\’ en \’de optredens\’ zo verweven zijn. Ik word meestal gevraagd voor optredens omdat een boeker een eerder optreden heeft gezien en goed vond. Ik heb eigenlijk nooit een optreden waarvan men bij het boeken direct naar mijn bundel verwijst. En ik denk dat dat bij meer, vooral jonge schrijvers, ook het geval is.