Nieuws: Sir Edmund ging naar de beeldcultuurhaters in Utrecht
Madelon Meester ging voor de altijd reislustige feestjesrubriek van de Volkskrant helemaal naar Utrecht en kwam terecht op een avondje waarop werd gesteld dat sociale media heel slecht zijn. Het zelfs ‘een samenzwering’. De spreker die voor de positieve noot moest zorgen was verhinderd, dus konden mediatheoreticus Geert Lovink en kunstenares Donna Verheijden ongebreideld sombermansen. We raden ze, al naar gelang hun voorkeur Grindr of Tindr aan en gaan over tot de scores:
Dat van die grindr en tindr is ongetwijfeld ironisch bedoeld. Maar het is wel flauw om de oprechte zorgen van Lovink weg te zetten als \’sombermansen\’. Voor mij is de kern van het stukkie: \’Eenzaamheid en verlangens zijn een wereldwijd gegeven en daar maken bedrijven gebruik van.\’ Dat is geen sombermanserij, dat is een nuchtere (en zorgwekkende) constatering. Uit doorgaans onbetrouwbare bron vernam ik trouwens dat Sir Edmund juist gisteren eindelijk een feestje in Grunn zou bezoeken. Bleek het door spoorperikelen onmogelijk te zijn de stad uit te komen. Het zit die arme Groningers ook nooit eens mee.
Ha Erik, toch vraag ik me echt af of al die doemdenkers over sociale media nu echt het grote gelijk aan hun kant hebben. Cafés zijn ook plekken waar de drankindustrie misbruik maakt van mensen die hun eenzaamheid en verlangens niet aankunnen. Dat mensen een behoefte hebben wil niet zeggen dat bedrijven die inspelen op die behoefte per definitie slecht zijn.
Hee Coen, mooie vergelijking! Als we het er nu over eens kunnen worden dat we de openingstijden van de horeca en die van de social media moeten synchroniseren, zijn we al een heel eind. En dan niet volgens de Groningse sluitingstijden, natuurlijk, want dan schieten we nog niks op.