Een nieuwe aflevering van onze wekelijkse kwis ‘Literatuur of literette?’, een soort Tussen kunst & kitsch, maar dan voor de letteren. We nemen 1 bladzijde uit een boek en de vraag is: hebben we te maken met literatuur of niet? Graag reacties met onderbouwing.
Ik ken het boek waarschijnlijk niet, maar dit lijkt me zeker literatuur, en niet alleen omdat Walt Whitman wordt genoemd.
\”Een nauwsluitende suède bloes die de rondingen van haar lichaam goed deed uitkomen\” klinkt wel erg cliché- en routinematig voor een literaire tekst; alsof je een Simenon-vertaling uit de jaren vijftig leest. Maar misschien ligt het aan de vertaling – want dit moet een vertaalde tekst zijn, gezien on-Nederlandse zinnen als: \”De hele stad werd me voor mijn neus gehouden. Ik had er een levendige voorstelling van waar alles was.\”
Is het niet John Fante? Ik meen het me te herinneren…
Is het niet Bob Dylan?
Ja, uit Kronieken van Dylan.
The late great Michael Zeeman maakte zich er regelmatig druk over dat deze schrijver (ik heb hem maar even gegoogled) genoemd werd als mogelijke Nobelprijswinnaar. Ik vind dit toch wel een aardig, idd Fante-esk fragment. Misschien had de vertaler ook even kunnen opzoeken wat \’to pin a rose on someone\’ betekent.
Vertalers Bindervoet en Henkes.
Aardig om de lezen dat de kwis onmiddellijk een speurtocht naar de schrijver wordt. Schrijver gevonden, zaak gesloten. De vraag naar een oordeel blijft daarmee onbeantwoord. Ik doe een poging. Wat mij opvalt, is de manke beeldspraak. De stad waarin steeds alles nieuw is en verandert vergeleken met een onbewerkt blok hout. Huh? En dan de onnauwkeurigheden: een blouse die rondingen van een lichaam laat zien (van een heel lichaam?). Door een raam kijken en dan een hele stad voor de neus krijgen.
Allemaal best wel sferisch, zal ik maar zeggen, maar wel veel vaagpraat. \’t Is maar waar je van houdt. En de mankementen verstieren voor mij de vergelijking met Fante.
@Coen: let me rephrase: dan hadden Bindervoet en Henkes even moeten checken wat \’to pin a rose on someone\’ betekent. Hoewel dit ook prachtig is, natuurlijk. Wie van ons heeft nooit stilletjes gehoopt dat een serveerster hem een roos zou opspelden?