Nieuws: In plaats van biografie beschrijft Hans Goedkoop 1 avond uit het leven van Renate Rubinstein
Eerder dit jaar gaf Hans Goedkoop in een interview aan dat zijn biografie over Renate Rubinstein misschien wel nooit afkomt. Toch verschijnt in november Iedereen was er, een boek van Goedkoop over Rubinstein, maar dat gaat slechts over één avond in haar leven. Op 16 november 1979 vierde Renate Rubinstein haar vijftigste verjaardag. Neefje Maurits Rubinstein maakte bandopnames van de avond. ‘Peter Schat speelde piano, Peter Vos en Maarten Biesheuvel zongen, Norbert Elias en Karel van het Reve speechten, Bram de Swaan was ceremoniemeester, rond de tafel zat het puikje van intellectueel Nederland.’
Het portret dat Goedkoop van die avond maakt, toont meteen haar positie binnen schrijvend en denkend Nederland. Bij het boek komt ook een cd met daarop de verjaardagspeech van Biesheuvel. Of het blijft bij deze appetizer over Rubinstein blijft intussen de vraag.
Het puikje van intellectueel Nederland? Ik denk niet dat dr. W.F. Hermans, dr. Henriëtte Boas, mr. Abel Herzberg, dr. L. de Jong of mr. Huib Drion (Hoge Raad!) tot de genodigden behoord zullen hebben. Dit zal trouwens voor iedereen die niet in de leugenpraatjes van Friedrich Weinreb geloofde het geval zijn geweest.
Van een auteur die zo gezellig aanschurkt tegen de familie en vrienden van een vrouw die geen enkele tegenspraak kon verdragen, valt geen objectieve en waardevolle biografie te verwachten. Als Goedkoop zijn boek nooit zal schrijven, is dat dan ook geen groot gemis.
Ik heb net het boek \”Mijn beter ik\” gelezen van Renate Rubinstein. Na haar dood gepubliceerd in 1991. Ze dacht aan de vrouw van Carmiggelt, bewust niet voor het recht van hun kinderen die haar het recht zouden ontzeggen om een taboe van zwijgen over de cultuur over buiten heuwelijkse liefde te doorbreken.
Het essay van Hans Goedkoop is superbe. Iedere 750 \”recensies\” over het boek bestudeerd, de brieven, ansichtkaarten, haar dagboek, haar boeken en columns. De speurtocht van Goedkoop is zo diepgaand, hij schets haar wezen in tot zijn uiterste vermogen. Haar achtergrond, haar verlangens, haar beschaafdheid en onverzettelijk vermogen om de ongemakkelijke waarheid te zeggen. Tot aan het einde van haar leven. In zo\’n kort essay.
Ik ben vier jaar terug in Nederland en heb veel in te halen na 40 jaar in Noord Amerika. Herkende Goedkoop van Andere Tijden op het station in Leeuwarden, een onnozel dank voor een ongelofelijke crash-course in harde inzichten van de Nederlandse geschiedenis, en nu dit, op zoek naar de avond van Renate, geen boekwinkel meer in Harlingen en Franeker. En leesgenot tegemoet.
Uit het boekje van Hans Goedkoop heb ik inmiddels begrepen dat Huib Drion wel tot de genodigden behoorde. Ik heb er inmiddels zelf ook een kleine beschouwing over geschreven op mijn weblog.