Nieuws: Tom van Deel gebruikt de sloperskogel voor nieuwe bundel Lucas Hirsch
‘Larmoyante, egocentrische flauwekul (…) pure kitsch.’ Tom van Deel draait er niet omheen in zijn ‘recensie’ van de nieuwste bundel van Lucas Hirsch, Ontsla me van alles wat ik liefheb (De Arbeiderspers). Het is geen echte recensie, maar een zogenaamde aanschafsuggestie die door NBD Biblion verspreid wordt onder bibliotheken, waarna de bibliothecarissen overgaan tot aanschaf of niet. De aanschafsuggestie wordt door Bol.com als recensie overgenomen onder het artikel, maar het wordt bijvoorbeeld ook gebruikt op een site als De Boekensalon.
Lucas Hirsch postte de gewraakte recensie op zijn Facebookaccount evenals Ingmar Heytze en bij beiden ontstond een discussie over dit stuk dat commercieel funest is voor een dichter: bibliotheken kopen al bijna geen poëzie meer in, maar na zo’n recensie zeker niet meer.
Tom van Deel (1945) was vroeger een belangrijk criticus bij Trouw.
\’Commercieel funest\’ zal hier dichterlijke vrijheid zijn; er zijn ongeveer 150 openbare bibliotheken in Nederland en zelfs als deze allemaal dit boek zouden aanschaffen zou Hirsch er niet meer dan een maand van kunnen roken. Ik gok dat de dichter voor deze bundel en/of zijn roman in ontwikkeling subsidie heeft gekregen en dat dat een beduidend meer relevante inkomstenbron is en eveneens redelijk voor iemand die naar eigen zeggen \’niet voor de lezer\’ schrijft.
Afgezien daarvan: de tekst van Tom van Deel lijkt inderdaad ongefundeerd beschadigend te zijn. De gedichten uit \’Ontsla me…\’ die online te vinden zijn, zijn anders van aard dan de geciteerde (en niet heel spannende) regels. @Coen Peppelenbos: hebben jullie de bundel in huis en komt er een echte recensie?
Het wordt tijd dat de praktijk van Nederlandse literaire recensenten eens goed tegen het licht worden gehouden qua objectiviteit. Bij het nieuwste boek van Maartje Wortel bleek ook al grove onprofessionaliteit van tenminste één recensent (het aantal sterren KAN niet zoveel verschillen wanneer de maatstaven kloppen).
Als je nagaat dat we bij een dichtbundel waarvan er 500 exemplaren over de toonbank gaan (als er al zoveel al gedrukt worden) spreken van een succes, dan is de aanschaf van een bundel door bibliotheken van erg groot belang. Los daarvan is de doorplaatsing van zo\’n aanschafsuggestie, vermomd als \’recensie\’, op Bol.com (en daarnaast ook de Boekensalon, onderdeel van NBD Biblion) wel degelijk funest.
Daarnaast moeten echte recensies (in tegenstelling tot aanschafsuggesties die meer een informerende functie hebben) per definitie subjectief zijn.
@Coen Peppelenbos, 500 verkochte exemplaren is toch geen commercieel succes? Dat levert Hirsch een paar honderd euro op. Zijn subsidies van duizenden euro\’s zijn hiermee toch niet in gevaar gebracht?