Nieuws: De nieuwe boeken van het voorjaar 2016
Tijd voor ons halfjaarlijks onderzoek naar de aanbiedingen van literaire uitgeverijen. In hoeverre kun je als gewone lezer zien wat er de komende maanden verschijnt? Vandaag is er weer Vers voor de pers: uitgeverijen (niet alle) showen hun nieuwe boeken aan kranten, tijdschriften en literaire websites. Klik op de namen van de uitgeverijen om naar de catalogus te gaan.
AFdH: Nog steeds twee oude boeken onder het tabblad ‘verwacht’. Op de wat rommelige abonneepagina zie je wat er nog uit gaat komen. Uitgever Paul Abels bundelt zijn eigen columns en Carel Helder brengt een boek uit over schaatscoach Jillert Anema. En er komt een gezellig fotoboek uit met gedichten rond het ‘verschijnsel eenzame uitvaart’ (met o.a. Neeltje Maria Min, Eva Gerlach, F. Starik, Menno Wigman en Wim Brands).
Ambo | Anthos: Op de site kun je de nog niet bijgewerkte ‘verwachte boeken’ vinden onder de balk ‘actuele boeken’. Je kunt dus beter naar de catalogus op issuu gaan. Na De rotskruiper verschijnt Misplaatst van Nell Zink. Van bestsellerqueen Tatiana de Rosnay verschijnt Manderley voor altijd over het geheime leven van Daphne du Maurier. En de nieuwe Simone van der Vlugt, Nachtblauw, wordt ook aangekondigd voor februari. ‘Eindelijk een roman over de ontstaansgeschiedenis van Delfts blauw, in de traditie van Meisje met de parel.
De Arbeiderspers: We verheugen ons op de Privé-domein-deeltjes van Ilja Leonard Pfeijffer en later dit jaar Gerbrand Bakker. Maar er komt ook een deel met kronieken van Clarice Lispector, samen met de biografie van de schrijfster door Benjamin Moser, die eindelijk in het Nederlands vertaald is. De nieuwe Pauline Slot wordt aangeprezen met een hybride rijtje auteurs: ‘Psychologische roman voor de liefhebbers van Anna Enquist, Saskia Noort en Connie Palmen.’ ‘Met een mooie bijrol voor Griekenland.’ Van Abdelkader Benali verschijnt Brief aan mijn dochter. En Atte Jongstra komt met een ‘Literaire roman die leest als een thriller’. Nieuwe poëzie van Christophe Vekemans en Eva Gerlach.
Aspekt: De nieuwe catalogus staat nog niet online.
Athenaeum: Guus Kuyer komt met deel 5 van De Bijbel voor ongelovigen. Om naar uit te zien: Honoré de Balzac, Verloren illusies, in een mooie gebonden uitgave met leeslint.
Atlas Contact: Op de verwachtpagina staan de nieuwe catalogi nog niet en bij issuu kunnen we ze niet meer vinden (verdwenen?). Het ging de laatste jaren juist zo goed met afdeling voorlichting van Atlas Contact. Dan maar het balkje ‘Verwacht’ doorklikken om te zien wat er komt waarin we de eerder aangekondigde boeken van Meridiaan ook zien opduiken (Lutz Seiler). De nieuwe Mensje van Keulen verschijnt in februari evenals de nieuwe Anton Valens met de uitnodigende titel: Het compostcirculatieplan. UPDATE: De catalogi zijn op issuu gearriveerd. Een nieuwe Rob van Essen! Hier de non-fictie.
Bananafish: Een nieuwe uitgeverij voor ‘vreemd genoeg onvertaalde literatuur’. Voor het voorjaar staan vier boeken gepland, waaronder Doctor Fautsroll van Alfred Jarry.
De Bezige Bij: Alweer een nieuwe Leon de Winter, want de vorige werd wel heel snel samen met pizza’s aan de man gebracht. Jan Fabre debuteert met poëzie. Het Verzameld Werk van Hermans wordt ook voortgezet met deel 6 en 16.
Bertram en de Leeuw: In deze pdf vind je de aanbieding voor het voorjaar. Geen literatuur dit voorjaar.
Brandt: Misschien interessant Edwin Winkels – Het oog van de orkaan, een historisch ‘betoverende familiesaga’.
Bruna: thrillers, thrillers, thrillers, thrillers en aliens.
Conserve: De horrorsite van de uitgeverij bestaat nog steeds. Twee nieuwe boeken van Margriet Brandsma en twee in mid-price. Van Astrid H. Roemer wordt haar debuut Neem mij terug, Suriname herdrukt.
Cossee: Veel Duits vanwege de Boekenweek bij Cossee Verlag. Christoph Buchwald komt met Gute Nacht, Freunde, Duitsland in vijfentwintig boeken en maakt ons wat wijzer. Het meest zien wij uit naar de biografie over Josepha Mendels en de heruitgave van haar roman Je wist het toch.
Douane: De voorjaarsaanbieding staat waar?
Van Gennep: Nog meer Duits Jenny Erpenbeck – Gaan, ging, gegaan en Michael Kumpfmüller – Leerschool der liefde. Voor de rest lijkt Van Gennep zich te specialiseren in de scheurkalenders. Er worden er al drie aangekondigd voor 2017.
De Geus: Het eerste boek van Alfred Birney bij zijn nieuwe uitgeverij: De tolk van Java (‘opus magnum’). Charles den Tex komt met Bot. Ook nieuw werk van Despentes (‘de vrouwelijke Houellebecq – met een hart’) en Tony Lindgren.
De Harmonie: Nina Roos komt met een debuutroman. Saskia de Jong met een nieuwe dichtbundel evenals Karel Eykman. Voor de rest strips, cartoons en kinderboeken.
Historische Uitgeverij: De enige uitgeverij die het zich kan permitteren om de oude prospectus uit 2013 nog steeds online te laten staan.
Holland: De nieuwe Rom Molemaker (Een terroristisch complot… of poging tot wraak?’)
Hollands Diep: We zien Moeders Zondag van Graham Swift aangekondigd staan. Verder verschijnt er nog een ‘schitterend debuut’, een ‘sprankelende roman’, een ‘magistrale roman’ en een ‘levendig, intiem en bezwerend relaas’.
Hoogland & Van Klaveren: De nieuwe catalogus staat nog niet online.
IJzer: Alleen het najaar is nog te vinden.
In de Knipscheer: Zo vol als het najaar was, zo leeg is het voorjaar. Hans van Hartevelt komt met de roman De ontwrichting.
Karaat: Frans Budé komt met de roman De dagen. Charles D’Ambrosio en huisfavoriet Alejandro Zambra komen ook met nieuwe boeken, maar de titels zijn nog onbekend.
Karakter: Veel boeken voor echte mannen, maar ook de nieuwe Loes den Hollander die weer ‘ijzingwekkend’ is.
Karmijn: onder meer de herontdekking van Elisabeth Taylor.
Kok: Het Bijbels kleurboek! Het Verzameld werk van Luther, niet aan de deur gespijkerd, maar gewoon gebonden. Ook de Mariakalender bij de voorheen niet zo Roomse uitgeverij.
Koppernik: Toch een prospectus, dus de eerdere tekst hier vervalt. Essays van Wessel te Gussinklo, een roman van Cinthia Winter en gedichten van Maarten Buser (de bundel wordt morgen gepresenteerd).
De Kring: Veel herdrukken en mid-prices en natuurlijk de halfjaarlijkse Mart Smeets.
Lebowski: De terugkeer van R.A. Basart. Interessant lijkt Schoonheid is een vloek van Eka Kurniawan over de onderdrukking van Indonesië door Nederland en Japan. Erik Jan Harmens en Ilja Leonard Pfeijffer komen met een bundel duetten, terwijl de eerste ook nog een verzamelaar uitbrengt.
Leesmagazijn: Sympathieke uitgeverij met een website die een schreeuw om hulp is. Wij kunnen niets vinden hier. UPDATE: Hier moet je zoeken.
Lemniscaat: Het aanbod voor volwassenen bestaat uit non-fictie van grootheden als Bert Keizer en Paul Scheffer. In de folder young adult slechts één boek, een toekomstroman van Margaretha van Andel. En volgende maand verschijnt de nieuwe Anke de Vries staat in de folder jeugd.
Liverse: Kees Klok komt met zijn dagboeken van 1975 tot 1979 Een zootje ongeregeld.
Bas Lubberhuizen: Geen online folder, maar op de eigen site wat Amsterdams en Rotterdams (!) spul. En puzzels! UPDATE: Hier is de folder.
Jürgen Maas: Rodaan Al Galidi komt met een roman en met een dichtbundel. In de Berberbibliotheek verschijnt Hongerjaren van Mohamed Choukri.
Das Mag: Lize Spit – Het smelt staat op het punt van uitkomen. Walter van den Berg volgt nog met Schuld.
Magonia: Op de site is voorlopig nog niets te vinden.
Marmer: Guus Bauer komt met de roman Vogeljongen. Van Peter Drehmanns verschijnt Vaderval en van Chrétien Breukers de dichtbundel De zomer haalt nog één keer uit.
Meulenhoff: Benieuwd hoe de nieuwe Laurent Binet is. Lars van der Werf heeft weer een boekje bij elkaar gerijmeld (‘Kun je dan niet zien / als je naar me kijkt / dat er iets in mij ogen / op alles uit jouw dromen lijkt?’). Meulenhoff gaat de Boekenweek in met heruitgaves van Günter Grass (De blikken trom) en Heinrich Böll (Biljarten om halftien).
Nijgh & Van Ditmar: De eerste roman (rond de ramp met de MH17) van Pieter Waterdrinker bij zijn nieuwe uitgeverij: Poubelle. Een ‘gewone’ Barbara Stok. Van Hans Verhagen verschijnen Alle gedichten.
Nieuw Amsterdam: Mireille Geus debuteert met roman voor volwassenen (toch nog Een makkelijk kind geheten). Thomas van Aalten komt met een roman over de tijdschriftenwereld. En waar blijft Frank Noë?
Van Oorschot: Je moet wat scrollen in de berichten en dan zie je een bericht over de voorjaarsaanbieding. Meer dan de helft van de auteurs is nog steeds dood, maar het is toch wel fijn dat ook klassieken blijvend uitgegeven worden (zoals Oblomov en Dode zielen). Aai Prins heeft Dokter Zjivago opnieuw vertaald.
Palmslag: Vijf boeken verwacht, onder meer een boek voor mannen boven de 35: ‘Als je als man de magische grens van 35 jaar bent gepasseerd, ‘krimpt’ je haar en ‘groeit’ je buik.’
Passage: Karel ten Haaf komt met een ‘romance’ Hemel en afscheid. En de doos van Anton verschijnt eindelijk: tien dichtbundels in één keer.
Podium: Alweer een nieuwe roman van Ronald Giphart staat op stapel, Lieve. Van Frans van Deijl komt Een weekendje oorlog uit. ‘Een Ventoux in Normandië’
Polis: De catalogus staat nog niet online, maar op de website krijg je toch een indruk van de boeken die de komende maanden de uitgeverij zullen verlaten. Onder meer een heruitgave van Lang weekend van Walter van den Broeck.
Prometheus: Gij nu van Griet Op de Beeck is de potentiële kaskraker. Voor de lezers van Boven is het stil is er ook een fijn nieuw boek volgens de uitgeverij: Schemerdieren van Nowelle Barnhoorn. We citeren alvast wat zodat iedereen kan vergelijken:
’s Avonds zaten ze in de tuin te eten, pastasalade met chorizo en geitenkaas. Voor de tweede maal nam Pier een portie, waarna hij ook een volle opscheplepel omhooghield richting zijn vrouw, tegenover hem, en zijn dochter naast hem.
De eerste schudde zoals verwacht haar hoofd en de tweede antwoordde met: ‘Ik ga geneeskunde studeren in de stad, ik heb al een kamer gevonden.’
Er volgde een stilte waarin Pier uit alle macht zijn best deed verheugd te kijken en hij nadrukkelijk de blik van Suzanne meed.
In de non-fictie-catalogus de aankondiging van een nieuw boek van Joris van Casteren over mensen die naar Mars willen reizen.
Querido: Roos van Rijswijk debuteert met een roman en Carolina Trujillo publiceert haar vierde roman. Tom van Deel is weer aan het dichten geslagen (het is maar te hopen dat hij niet zijn eigen bundel hoeft te recenseren voor Biblion), en ook van Bernard Wesseling is er nieuwe poëzie.
Signatuur: David Lagercrantz, Adam Johnson, Joachim Meyerhoff, Jaume Cabré, Richard Russo.
Thomas Rap: In de catalogus van De Bezige Bij zit nu ook een deeltje Thomas Rap. Wij zien natuurlijk uit naar Ben van Erik Nieuwenhuis.
Unieboek/Spectrum: Vijf folders en brochures. Blader ze een allemaal lekker door.
Uitgeverij kleine Uil: Het rijtje verwachte boeken moet nog aangevuld worden (onder meer met een dichtbundel van Henk van der Ent). Schiet eens op, jongens.
Vantilt: Een van onze favoriete uitgeverijen die stug doorgaat met mooie boeken. Geen kookboeken, geen BN’ers. Interessant wordt Dichters van het nieuwe millenium: beschouwingen van literatuurwetenschappers over 24 nieuwe dichters. Hoe kun je de poëzie van vandaag lezen?
Vrijdag: Op de homepage vind je de folder terug. Enkele co-producties met Nederlandse uitgevers als Podium: Kris Van Steenberge met Blindelings bijvoorbeeld.
Wereldbibliotheek: Je moet even zoeken maar dan vind je de pdf. Er is in Rome iets gebeurd is de ‘nieuwe’ Sándor Márai, een historische roman. Nieuwe poëzie van Peter van Lier.
Xander: Voor de liefhebbers van Maarten Spanjer komt er een boek van Maarten Spanjer uit.
Peildatum 14 januari 2016
Je hebt ons overgeslagen. Daarom deze kleine aanvulling:
Eli Asser komt in het voorjaar met zijn laatste boek, een autobiografie in verhalen getiteld Onbegonnen werk.
Van de Kellendonkachtige Italiaanse literator Pier Vittorio Tondelli (1955-1991) publiceren we zijn schrijnende aidsroman Gescheiden kamers. Geheimtip, want deze classic geldt in Italië als een literair briljantje.
Groet,
GJ
http://issuu.com/newbookcollective/docs/koppernik_voorjaar_2016
Met vriendelijke groet,
CW
Roadmap : https://leesmagazijn.wordpress.com/beta-v/
Ik zou het tof vinden als jullie mijn catalogus ook meenemen, ook al doe ik maar een paar titels per aanbieding, er zit altijd wel iets belangwekkends tussen.
http://www.uitgeverijkarmijn.nl/catalogus
(en ik ben meestal wél op tijd met het online zetten van mijn catalogus, ook al heb ik geen marketingafdeling…..)
De online folder van Uitgeverij Bas Lubberhuizen staat hier: http://www.lubberhuizen.nl/uitgeverij
en hier
http://issuu.com/lubberhuizen2/docs/bl-catalogus_v2016_def/1
Graag voeg ik onze voorjaarsaanbieding toe:
http://www.hetbalanseer.be/2015/12/onze-eindejaarswensen-op-naar-voorjaar-2016/