Nieuws: Gerda Aukes vindt negatieve recensies ‘zonde van de tijd en ruimte’
In de Volkskrant van vandaag staat een achtergrondartikel over het boekensucces van De Wereld Draait Door en dan met name het boekenpanel. Oud-panellid Gerda Aukes, boekhandelaar te Baarn, laat weten dat die krantenbijlages veel positiever moeten.
Enthousiasmerende boekentips hebben veel meer impact. Wat wij boekhandelaren doen ligt mijlenver af van het werk van recensenten. Het is zonde van de tijd en ruimte dat kranten nog steeds negatieve recensies publiceren. Het is een misverstand dat mensen op de mening van de criticus zitten te wachten.
Aukes vindt die recensenten ook volkomen onbetrouwbaar. De ene recensent geeft één ster, de ander vijf sterren. Dat snapt een mens toch niet. Als voorbeeld van hoe het wel moet verwijst Aukes naar haar eigen blog vol positieve boekhandelaarskreetjes. Omdat we van Tzum ook altijd positief zijn citeren wij uit haar laatste tips (de laatste stamt van 7 januari, want echt bijhouden doet ze haar tiplijstje niet).
Villa America – Liza Klausmann
‘Dit boek opent een fascinerende nieuwe wereld!’
Exit – Michiel Stroink
‘Het valt niet mee om dit boek te vatten in een kort puntig stukje. De term meeslepend is niet voldoende om het tempo van het verhaal te beschrijven: Exit sleurt je mee.’
De vlamberken – Lars Mytting
‘Soms stuit je op een boek waardoor je wordt overmeesterd: je moet en zal het uitlezen, daarbij van de ene in de andere verbazing vallend.’
Als de winter voorbij is – Thomas Verbogt
‘Als de winter voorbij is, blies mij van mijn sokken, een prachtig boek!’
Disclaimer – Renee Knight
‘Wat mij betreft is Disclaimer dé thrillerhit van 2015. Het verhaal zit ingenieus in elkaar en blaast je van je sokken.’
Tja, bij alle boeken \”hoera\” roepen is natuurlijk de dood in de pot, en alleen maar korte positieve kreetjes slaken is nauwelijks informatief. DAT een boekverkoper of recensent positief is over een boek is leuk om te weten, alleen wil je als potentiele lezer en koper dan toch ook weten WAAROM. Maar toch heeft Gerda Aukes wel een punt: waarom zou je slechte boeken niet gewoon doodzwijgen, waarom zou je als recensent tijd, energie en schrijfruimte verspillen aan bagger? Zelf flikker ik een boek gewoon in een hoek als het mij na 50 pagina\’s nog niet boeit. Dat zou een recensent toch ook moeten kunnen doen? Zodat hij meer tijd heeft voor lezen van en schrijven over boeken die er wel toe doen?
Gerda Aukes heeft gelijk: boekbesprekingen in massamedia zouden beter als servicerubriek functioneren. Geschreven vanuit de vraag van de lezer en niet vanuit persoonlijke voorkeuren (tenzij expliciet gemaakt).
De hier besproken verbazingwekkend tegenstrijdige recensies van Maartje Wortel door kwaliteitskranten en Piet Gerbrandy\’s zelfetalerende afbranden van de vers gecremeerde Joost Zwagerman bewijzen dat het genre op de schop moet.
De literatuur heeft een Harold Hamersma of Nicolaas Klei nodig.