Nieuws: Jeroen Vullings was niet altijd zo negatief over Griet Op de Beeck
Gisteren gooide Jeroen Vullings, recensent bij Vrij Nederland, de knuppel in het hoenderhoek; de keuze van de CPNB voor Griet Op de Beeck werd niet gerechtvaardigd door haar literaire kwaliteiten: ‘Ik zou bij een Boekenweekgeschenk toch liever een onbetwist literaire auteur hebben gehad’. In de Facebookgroep ‘Tips uit het Boekenvak’ reageert Ronit Palache van Prometheus met een ouder citaat van Vullings:
De opmerking van Vullings doet veel stof opwaaien onder de boekhandelaren. Bart van Aken van Het Paard van Troje, die onder meer bekendheid genoot omdat hij een boek van Kristien Hemmerechts weigerde te verkopen, neemt het op voor Griet Op de Beeck.
Hmmm als ik zie wat Herman K, Griet O, Dimitri V teweeg brengen met hun eerder laagdrempelige opstap-literatuur dan denk ik dat het 100% gerechtvaardigd is dat oa zij het boekenweekgeschenk mogen schrijven… ze zetten een breed publiek aan tot lezen en dat beperkt zich niet enkel tot hun eigen boeken. Als ze ergens lyrisch enthousiast over zijn dan kopen ‘hun’ lezers die boeken ook. Dat is een feit waar je geen groot wetenschapper moet voor zijn. Ze doen mijns inziens meer aan leesbevordering dan alle officiele instanties samen. Ik heb er dus helemaal geen probleem mee: ze kweken nieuwe lezers en dus ook klanten voor ons allemaal. Al die energievretende negativiteit ten spijt. Lang leve het boekenvak.
Gert Brouns van Boekhandel Limerick is het juist helemaal eens met de criticus:
Jeroen Vullings slaat spijkers met koppen…
Wat is er aan de hand in literatuurland?
Noem de naam van Griet Op de Beeck
En Jeroen Vullings voelt een steek
en schrijft Het Stukje Van De Week
over deze welbespraakte vrouw uit het Zuiden
hij heeft ergens een klok horen luiden
wat mij nog niet ter ore is gekomen wat het thema is van de boekenweek van 2018
heeft iemand dat ergens gelezen of gezien?
Joke van Overbruggen, Nuenen
Griet Op de Beeck richt zich op een breed publiek en is bovendien erg charismatisch, belangrijk voor het promoten van boeken. Elitaire literatuur krijgt een steeds kleiner podium en biedt derhalve ook steeds minder omzet. Met mijn laatste boek ‘Lettersletten’ mik ik óók bewust op de massa die voor een ogenblik uit hun smartphone gerukt moet worden.
Leerzaam stukje. Maar is er in die besloten kring ‘Tips uit het Boekenvak’ ook melding gemaakt dat dat citaat van mij – waar ik met betrekking tot die titel nog steeds achter sta – betrekking heeft op haar debuut? Dus niet over het proza daarna, waarvoor ik indien ik daar over geschreven had beduidend andere woorden zou hebben gekozen.