Reportage: Komrij’s Kreta in Antwerpen
Op 5 juli 2012, deze week alweer 5 jaar geleden, overleed dichter/schrijver Gerrit Komrij. Een ’treurig lustrum’ aldus biograaf Arie Pos, maar wel een gelegenheid om Komrij te herdenken middels enkele publicaties en een tentoonstelling in boekhandel De Slegte te Antwerpen.
Pos is druk bezig met Gerrit Komrij’s biografie maar vond niettemin de tijd om als gastredacteur van literair tijdschrift De Parelduiker op te treden voor de samenstelling van een dik dubbelnummer, geheel gewijd aan Gerrit Komrij. Naast dit blad verscheen onlangs Komrij’s allereerste, niet eerder gepubliceerde roman De lange oren van Midas, ingeleid en bezorgd door Pos. De roman handelt over Komrij’s tijd op het Griekse eiland Kreta, waar hij op eenentwintigjarige leeftijd ‘voorgoed’ naartoe verhuisde om te pogen een bestaan als schrijver op te bouwen. In dat streven zou hij glansrijk slagen, maar niet met deze eerste roman, en niet op Kreta. Over deze voor de auteur verwarrende tijd in Griekenland, de periode waarin de jonge Gerrit Komrij zijn eerste schreden op het schrijverspad zet, is in boekhandel De Slegte in Antwerpen door Arie Pos en Kris Landuyt een prachtige tentoonstelling gemaakt, bomvol foto’s, brieven, boeken, handschriften en curiosa als door Komrij uitgeknipte plaatjes van Beatle Paul McCartney ‘voor boven het bed’.
Komrij’s levenslange geliefde Charles Hofman was gisteren aanwezig bij de opening in Antwerpen, aangevuld met een uitgebreide sliert familie en vrienden. Het was druk en warm boven in de boekhandel – de tentoonstellingstitel werd eer aangedaan – maar bovenal was het een aangename, uiterst geanimeerde bijeenkomst waarop Claus-biograaf Mark Schaevers Komrij-biograaf Arie Pos interviewde (ijs en weder dienende ligt Komrij’s biografie in 2020 in de winkel), Hein Aalders vertelde over het Komrij-nummer van De Parelduiker, Kris Landuyt van De Slegte de tentoonstelling inleidde en uitgever C. J. Aarts herinneringen ophaalde aan zijn vriend Komrij.
De tentoonstelling in Antwerpen is nog te bekijken tot en met 22 juli.
(foto’s: © Roos Custers)