Nieuws: De nieuwe boeken van het najaar 2017
Er is geen Manuscripta meer, dus nu zijn we als lezers helemaal aangewezen op de websites van uitgeverijen. Hierbij weer ons halfjaarlijkse onderzoek naar het aanstaande boekenseizoen. We kijken vooral naar literaire uitgevers.
AFdH: Alleen een boek over Harry Bannink staat aangekondigd. Het wordt een mager najaar.
Ambo | Anthos: Maurice Seleky komt met een roman die speelt in New York tijdens de nadagen van Obama. Vertalingen van werk van Nell Zink en Nathan Englander. In januari komt de tweede roman van Matthijs Eijgelshoven uit.
De Arbeiderspers: Het najaar werd deze week ingeluid met Kolja, de nieuwe roman van Arthur Japin. In extremis van Tim Parks verschijnt ook deze maand. Ivan Wolffers schreef zijn tiende roman over de opkomst en ondergang van een arts.
Aspekt: De najaarscatalogus staat nog niet online.
Athenaeum: De catalogus van de uitgeverij met mooie klassiekers is sowieso leuk vanwege de aparte ankeilers op de pagina’s: ‘Nee, rond de zon’ (bij het boek over Galilei), ‘Wat je zegt ben je zelf’ (2x zelfs, bij boeken over taal), ‘Of je verkoopt hem aan de duivel’ (bij het boek De ziel). Bij het nieuwste boek Ruzie van Enno de Witt staat ‘Waar een klein land groot in is’.
Atlas Contact: Marieke Lucas Rijneveld komt met een boek over de ontsporing van een gereformeerd boerengezin. Fallen Leaves heet het brievenboek van L.H. Wiener dat leest als een autobiografie. Auke Hulst koos vier dystopische romans voor de uitgeverij uit. Vamba Sheriff en Ebissé Rouw maakten een bloemlezing met Afro-Europese verhalen onder de titel Zwart. Van Nanne Tepper verschijnt het bijna verzamelde werk, alle romans behalve dat wat bij De Bezige Bij werd uitgegeven. Gemiste kans.
het balanseer: Zes boeken staan op de rol waaronder een pil van Marc Kregting over het boekenbedrijf.
Bananafish: De uitgeverij voor ‘vreemd genoeg onvertaalde literatuur’, maar zonder najaar voorlopig.
De Bezige Bij: De heilige Rita moet de klapper worden dit najaar, Tommy Wieringa is terug op het vertrouwde nest na een uitstapje bij Hollands Diep. Eindelijk verschijnt ook de biografie van Onno Blom over Jan Wolkers. Nog een oude Bij, maar nog niet dood, is Jan Cremer, van wie Sirenen uitkomt over een tragische liefdesgeschiedenis. Van Ernest van der Kwast komt uit: Mijn toekomst is jouw toekomst met verhalen van vier vluchtelingen. In afwachting van de tweede roman bundelt Peter Buwalda maar weer een jaar columns al gebruikt hij deze keer maar niet de naam van zijn geliefde in de titel: De kleine voeten van Lowell George.
Bertram en de Leeuw: Er staat een rubriek ‘Verschijnt binnenkort’ op de site en daar staat één (1) boek voor het najaar gepland. Geen literatuur. Echt aanpoten wordt dat niet.
Bijleveld: Heruitgaves, onder meer van de klassiekers Van het westelijk front geen nieuws van Erich Maria Remarque en De tweede sekse van Simone de Beauvoir.
Brandt: Iets met fietsen, koken en Nederlanders.
Bruna: Weer veel nieuwe bestsellers in de nieuwe Bruna-catalogus, waaronder de nieuwe Grisham, maar de titel is nog niet bekend, maar bij Bruna weten ze wel dat dit ‘Een nieuw ijzersterk verhaal van de koning van de legal thriller’ is.
Cargo: Een en al moord en doodslag bij het aparte thrillerfonds van De Bezige Bij. Nu ook weer met een eigen brochure. Onder andere de nieuwe Boris Dittrich.
Conserve: Op de homepage een aankondiging van alle boeken die dit najaar verschijnen. Astrid Nijgh komt met scheepsberichten: Varen met de Jonge Jacob – Lennaert en ik op de Urker kotter 114. Ook intrigerend: ‘Gerben Colster publiceert zijn tweede roman Gerookte zalm – een Monsieur Hulotachtig boek over een dorpsverslaggever die idolaat is van gerookte zalm.’
Cossee: De uitgeverij bestaat 15 jaar en viert dat met onder andere nieuw werk van Eva Meijer, Jonathan Robijn en David Foenkinos. De herontdekking van dit jaar betreft Loekie Zvonik van wie Hoe heette de hoedenmaker? een heruitgave krijgt.
Douane: Van Michelle van Dijk komt het debuut Darko’s lessen.
Van Gennep: We verheugen ons het meest op de nieuwe scheurkalender van Dirkjan, omdat we die van dit lopende jaar op het hoofdkantoor van Tzum op de wc hebben hangen, hetgeen een positieve invloed heeft op humeur en stoelgang.
De Geus: Alfred Birney is opeens het goudhaantje van De Geus geworden en staat dus voorop de brochure, maar er komt geen nieuw werk uit. Gasland heet het boek van Louis Stiller over de gaswinning en Groningen. De uitgeverij verwacht verder veel van George Saunders’ Lincoln in de bardo, ‘Zijn eerste roman is dé literaire gebeurtenis van 2017’.
Gottmer: De najaarsfolder was al klaar voordat het nieuws bekend werd dat Gottmer alle boeken, inclusief de nieuwe roman van John Green ging uitgeven. Opeens een monsterklus ernaast.
De Harmonie: De verzameling niet eerder verzamelde Van Kootens stond al eerder aangekondigd maar is afgelopen week uitgekomen. Katelijne Brouwer debuteert als dichter met De maagden moeten bloeden.
Harper Collins: We konden de najaarsbrochure niet vinden, maar op de site zelf is een pagina met verwachte boeken. Heel veel verwachte boeken. Van die boeken waarvan je zegt: ‘Ja, daar zijn ook mensen voor.’
Historische Uitgeverij: De oude prospectus staat nog online.
Holland: Paarden, horror, fashion.
Hollands Diep: De nieuwe roman van Leon de Winter staat nu aangekondigd voor januari 2018 en lijkt net zo dystopisch te worden als zijn tweets: ‘De dood van Europa is een ijzingwekkende roman over de gevaarlijke cocktail van maatschappelijke onvrede en migratie. Met meesterhand laat Leon de Winter zien hoe een schijnbaar onbeduidend incident kan uitgroeien tot een nationale revolutie.’ Ook Hafid Bouazza komt met een nieuwe roman. Die staat gepland voor februari, tenzij er weer een delirium tussendoor komt.
Hoogland & Van Klaveren: De voorjaarscatalogus staat inmiddels wel online, die van het najaar helaas nog niet.
IJzer: Met leeslintje: Witold Gombrowicz –
Verhalen | Ferdydurke | Trans-Atlantisch | Pornografie | Kosmos, in de vertaling van Paul Beers. Van René Char verschijnt Woede en mysterie. Ook nieuwe gedichten van Atze van Wieren.
In de Knipscheer: Van Joseph Hart kwam deze maand De Wooncirkel uit, over ‘de geschiedenis van de slavernij met haar naweeën’. Ook interessant: de verzamelde columns van Boeli van Leeuwen: ooit voor de Wereldomroep uitgesproken als ‘Praatjes voor de West’. Wij zijn ook benieuwd naar de herinneringen van Ernst Jansz, alleen al omdat we altijd op Ernst Jansz verliefd blijven.
Karaat: Er wordt kort aangekondigd dat we de komende tijd werk kunnen verwachten van Aleksandar Hemon, Claire-Louise Bennett, Charles D’Ambrosio en Juan Pablo Villalobos.
Karakter: Veel oorlog en koken.
Karmijn: Lang leve Jane Austen verschijnt omdat ze 200 jaar geleden stierf.
Kok: Het is altijd even zoeken naar een boek dat voor onze lezers interessant kan zijn. De wondelijke kerst van papa Panov van Lev Tolstoj misschien. De brochure belooft alvast dat Puur Magazine dit boek van 38 bladzijden dat eind deze maand op de markt komt als prachtig Kerstgeschenk zal tippen. Puur Magazine wordt ook door Kok uitgegeven.
Koppernik: Een herdruk van een novelle van Wessel te Gussinklo, gedichten van Eugenio Montale, een roman van Donal Ryan. Ja, ze durven daar.
De Kring: De jaarlijkse Mart Smeets, deze keer over Amerika, met als titel Mijn Amerika. Ook een nieuwe Geert van der Kolk.
Lebowski: Geen brochure, maar op de pagina ‘Boeken’ heb je een rubriek ‘Verwacht’. Volgende week verschijnt een biografie over John Williams. Jerry Goossens en Sabine van den Berg hebben met nieuwe romans het najaar al ingeluid. In november verschijnt een boek waarin Dave Eggers het nieuwe Trumpiaanse Amerika nader bekijkt.
Leesmagazijn: De website is een beetje onder handen genomen. Je kunt er alleen niet op vinden wat er de komende maanden gaat verschijnen.
Lemniscaat: Een aparte folder voor Matthew Quick en zijn nieuwste boek: De reden dat je leeft. Voor de volwassen is er een leuk negentiende-eeuws boek over democratie voorhanden van Alexis de Tocqueville. Je moet wat als je John Green kwijtraakt.
Lev.: De Bruna-dochter brengt dit najaar ook boeken uit, waarvan wij er waarschijnlijk geen een gaan bespreken op deze site.
Liverse: Kees Klok, Job Degenaar, Gerard Ouweneel, Remko Koplamp, Frits Criens, Jan Dullemond, Kees Jiskoot: alleen al de namen van de auteurs zijn je reinste Bordewijk.
Bas Lubberhuizen: Midas Dekkers deed veldwerk in diverse cafés. Een briefwisseling tussen Judith Herzeberg en Chr. J. Van Geel. En een boek waarin Kees Fens (1929 – 2008) over zijn jeugd in Amsterdam schrijft.
Jurgen Maas: Duizend-en-een nachtmerries is de opwekkende titel van de verhalenbundel van Rodaan Al Galidi die in november uitkomt. In januari verschrijnt de klassieker De blinde uil van Sadegh Hedayat.
Das Mag: Je moet een beetje naar beneden scrollen op de homepage en daar vind je de boeken die nog moeten komen: we zien het meest uit naar Harnas van hansaplast van Charlotte Mutsaers. Tegelijkertijd verschijnt ook Het grote Charlotte Mutsaers-kleurboek voor nooit-volwassenen én Rikkelrak, een cd waarop Mutsaers haar zangdebuut maakt, op muziek van Louis Gauthier.
Magonia: Op de site staat nog niet wat er in het najaar verschijnt. Het boek van Berend Boudewijn dat afgelopen week overal aandacht kreeg, hoorde nog bij de voorjaarsaanbieding.
Manteau: Nadia Dala komt met De biecht en Rudi Herman met De man van Marie, Koen Strobbe met de ‘Provence-thriller’ De wolf van Colombes. Moeten nog doorbreken in Nederland.
Marmer: Van de wereld is de titel van een nieuwe roman van Peter Drehmanns. Er komen ook verse dichtbundels aan van Frouke Arns en Runa Svetlikova.
Meulenhoff: John Boyne, bekend van de Holocaustkitsch De jongen in de gestreepte pyjama, komt met de roman Wat het hart verwoest. Ongeveer 1360 bladzijden telt de nieuwe editie van De man zonder eigenschappen van Robert Musil die in november verschijnt. Meulenhoff maakt zich ook al op voor een nieuwe golf succes voor de Hendrik Groen-boeken, omdat dit najaar de tv-serie over de vrolijke bejaarde verschijnt.
Nijgh & Van Ditmar: Tsjaikosvskistraat 40 is de titel van de autobiografische roman van Pieter Waterdrinker die in november uitkomt. Voor januari staat de roman Spoetnik van Martijn Neggers genoteerd. De biografie van Frans Pointl komt uit evenals zijn verzameld werk. Maar de verzameling aforismen van Janneke Schra zal wel weer het best verkocht worden. ‘De tijd gaat snel, behalve als je een filmpje uploadt. Mensen die zeuren dat de tijd te snel gaat uploaden te weinig filmpjes.’ Meer dan 300 pagina’s van die rommel kun je in november voor € 18,50 aanschaffen.
Nieuw Amsterdam: Met Hoe alles moest beginnen luidde Thomas Verbogt de literaire herfst van Nieuw Amsterdam in. Er verschijnt ook nieuw werk van Jeroen Thijssen en Karin Giphart.
Oevers: Van Anne Moon Disko verschijnt Kleine hellen met het ietwat huiveringwekkende bijschrift: ‘Kleine hellen is zowel haar debuut als haar ‘finis’.’
Van Oorschot: Theo Thijssen wordt gedundrukt. Nieuwe poëzie van Willem Jan Otten. Martin Michael Driessen die vorig jaar de ECI Literatuurprijs won komt met zijn volgende roman: De pelikaan.
Palmslag: Er staan maar liefst negen boeken op stapel.
Passage: Je denkt dat het komt is de nieuwe Meindert Talma. Bennie Roeters schreef een roman over een archeoloog met de voornaam Tjerk. Heethoofd is de titel van De Grote Rotterdamse Punkroman van Leen Steen. Rock City van Igor Wijnker is van het voorjaar naar het najaar geplaatst. Kijken of hij dat haalt.
Podium: Podium bestaat twintig jaar. Reddende engel van Renate Dorrestein verscheen afgelopen week al ging dat gepaard met het zeer akelig nieuws dat dit waarschijnlijk haar laatste roman zal zijn. Kira Wuck komt met een tweede dichtbundel. Van Klaas ten Holt verschijnt Hotel Alfabet. Op 1 oktober verschijnt Onder een hemel van sproeten van Alex Boogers.
Polis: Van Christophe Van Gerrewey verschijnt Werk werk werk. In de serie herdrukken van Vlaamse meesters: Maurice Gilliams – Elias of het gevecht met de nachtegalen.
Prometheus: Rijk najaar. De nieuwe dichtbundel van Jean Pierre Rawie. De nieuwe roman van Jeffrey Eugenides. De nieuwe Kader Abdolah. De nieuwe Franca Treur. De nieuwe Nina Polak. Een oude Paul Beatty. Maar waar we echt naar uitkijken is Alan Hollinghurst met zijn roman De Sparsholt Affaire.
Q: Dit zijn ook boeken!
Querido: We verheugen ons op de nieuwe roman van Manon Uphoff en de briefwisseling tussen Doeschka en Geerten Meijsing. Sasja Janssen en Leonard Nolens komen met een nieuwe dichtbundel. Gustaaf Peek schreef een pamflet: Verzet! Rinske Hillen debuteert met de klussersroman Houtrot.
Signatuur: Het labyrint der geesten van Carlos Ruiz Zafón moet de grote klapper worden en daarom worden ook alle oude titels herdrukt. ‘Opnieuw trakteert Carlos Ruiz Zafón ons op een wonderlijke, onvergetelijke reis door zijn magische universum.’ Van Yoko Tawada verschijnt een boek met op zijn minst een intrigerende titel: Memoires van een ijsbeer. Met een rol voor Knut.
Thomas Rap: Weer een aparte brochure. Een nieuwe roman van Bert Natter, Ze zullen denken dat we engelen zijn, staat aangekondigd voor januari. Ronald Giphart stelde een bloemlezing vol verhalen over Utrecht samen, getiteld: Stad van zachte idioten.
Unieboek/Spectrum: Van Holkema & Warendorf en Van Goor, Spectrum. Voor elk wat wils.
Uitgeverij kleine Uil: Met het verzameld werk van Willem Bijsterbosch gaat de regenboogreeks van start. Een vol najaar met onze Wiebren Rijkeboer in de Tzum-reeks. Onze Erik Nieuwenhuis won het Belcampo-stipendium en schreef daarvoor een novelle. En dan ook eindelijk: de nieuwe dichtbundel van onze Jan Glas. En dan ook nog een reisboek van Roel Thijssen. En er is nog meer!
Vantilt: De nieuwe Eric de Kuyper viel al in de brievenbus, samen met de herdruk van Aan zee, dus ons hele najaar is al goed. De uitgeverij durft het ook aan om om een bloemlezing van de gedichten van Pierre Kemp uit te geven.
Vrijdag: Louis van Dievel komt met de roman De laatste ronde. Bart Stouten schreef een boek over Bach, dat als titel Over Bach meekreeg.
Wereldbibliotheek: Martin Michael Driessen won vorig jaar de ECI Literatuurprijs, reden te meer voor zijn oude uitgever om Een ware held in de ‘linnenreeks’ uit te geven. En een nieuwe vertaling van Karel Čapek: Meteoor.
Xander: Veel thrillers en levenskunst deze keer.
Zimiri press: Op de site staat maar één boek aangekondigd dat nog moet verschijnen en dat is Leven en dood volgens Jelke Bos van Trinus Riemersma, vertaald uit het Fries. We kijken er naar uit.
Peildatum 17 september 2017