Nieuws: Smedes erkent POD-fout en valt nu ook andere uitgeverijen aan; Pierik van Aspekt overweegt juridische stappen
Donderdag plaatste Taede A. Smedes een opiniestuk in de Volkskrant waarin hij betoogde dat recensenten POD-uitgaven links moesten laten liggen. Hij noemde daarbij de uitgeverijen Aspekt, Boekscout en Boekencentrum. Dat leverde een boze reactie op van Perry Pierik, uitgever van Aspekt. We hebben de andere uitgeverijen ook om een reactie gevraagd, maar die wilden (voorlopig) niet reageren.
Op zijn eigen site erkent Smedes inmiddels dat hij een foutje heeft gemaakt:
Zoals ik op mijn blog gisteren al schreef, is het opiniestuk in De Volkskrant kort door de bocht en ontbreekt de nodige nuance. Van verschillende kanten kreeg ik de opmerking dat wat ik publishing on demand noem iets anders is dan printing on demand oftewel POD. Ik wil daar hier toch even iets over kwijt.
Op onze site, bij de Volkskrant en op Facebook zijn inmiddels hele discussies te vinden. Zo dreigt Pierik met juridische stappen:
Pierik heeft inmiddels ook de NBD ingelicht, waar Smedes aanschafsuggesties voor schrijft:
Taede A. Smedes nuanceert zijn verhaal wel op zijn site, maar zet zijn strijd tegen publishing on demand onverminderd voort. Hij noemt daarbij meer uitgeverijen:
Mijn opiniestuk richt zich op uitgeverijen – ik noemde al Aspekt, Boek Scout, maar ik had ook Free Musketeer[s] [heet dat niet Lecturium tegenwoordig? CP] kunnen noemen of Pumbo, Schrijvershuis, Boekengilde, etcetera (zoek maar eens op Google, het zijn er nogal wat) – die zich specialiseren in het op het publiceren van boeken van auteurs die graag gepubliceerd willen worden maar er bij de reguliere uitgeverijen niet tussen komen. Zoals ik al schreef, daar is vaak geen kwaliteitsborg, er zijn geen redacteuren in dienst, vaak moet je zelfs helemaal zelf de layout van je boek regelen, etcetera. Maar ze beloven wel dat ze via de reguliere kanalen, met ISBN-nummer, je boeken aanbieden bij Bol.com, Managementboek, etc. Het zijn die uitgeverijen die in mijn ogen parasiteren op de onstuitbare drang van sommige mensen om hun bestaansrecht aan te tonen via een gepubliceerd boek.
Wordt vervolgd.
(foto via Flickr Commons)