Nieuws: Direct forse kritiek op keuze van jury Woutertje Pieterse Prijs – ‘geen verstand van jeugdliteratuur’
Direct na de bekendmaking van de Woutertje Pieterse Prijs aan Alles komt goed, altijd van Kathleen Vereecken en Charlotte Peys kreeg de jury forse kritiek te verduren. NRC Handelsblad-criticus Thomas de Veen is snoeihard. In de krant had hij al zijn twijfels geuit over het boek:
Alices woorden zijn zo gepolijst en doordacht dat de (volwassen) auteur er nadrukkelijk doorheen klinkt. Dat maakt het beschrevene afstandelijk en ongeloofwaardig.
Op Twitter brandt hij los:
Mag ik meteen in de meningenstand? De winnaar is dus het slechtste boek van de shortlist. Onbegrijpelijk. 'Zeb.' van Gideon Samson en 'De reis van Syntax Bosselman' van Arend van Dam hadden het zó verdiend. En de boeken van Moeyaert en Hof waren ook veel beter.
— Thomas de Veen (@thomasdeveen) 11 april 2019
Het is een keuze waarmee de jury aantoont geen verstand van jeugdliteratuur te hebben. En geen voeling met de kwaliteit van hedendaagse kinder- en jeugdliteratuur.
— Thomas de Veen (@thomasdeveen) 11 april 2019
'Zeb.' is vernieuwend en grappig, iets wat voor kinderen nog niet bestaat, 'De reis van Syntax Bosselman' vindt een geweldige nieuwe verhaalvorm uit die recht doet aan de slavernijgeschiedenis. En de jury kiest het zoveelste verhaal over oorlog.
— Thomas de Veen (@thomasdeveen) 11 april 2019
Dat zijn boeken zoals de oprichters van de prijs die zochten: vernieuwend, van de hoogste kwaliteit van tekst en beeld. Deze winnaar is een verhaal over een kind dat in zinnen spreekt die alleen een volwassene bedacht kan hebben, en bovendien zoals dat al veel vaker is gedaan.
— Thomas de Veen (@thomasdeveen) 11 april 2019
Net nu de prijs een lange zoektocht naar nieuwe sponsoren heeft kunnen afronden en voort kan met twee nieuwe geldschieters, toont de Woutertje Pieterse Prijs zijn eigen relevantie zo vooral níét aan.
— Thomas de Veen (@thomasdeveen) 11 april 2019
Het was al gek hoeveel goede boeken er ontbraken op de shortlist – 'Vosje' en 'Ze gaan er met je neus vandoor' bijvoorbeeld, het volledig ontbreken van poëzie was raar in een jaar dat juist een grootse revanche was na magere kinderpoëziejaren. Dat voorspelde al weinig goeds.
— Thomas de Veen (@thomasdeveen) 11 april 2019
Maar ik kan er niet over uit dat een jury wel zag wat er bijzonder was aan 'Zeb' en 'Syntax Bosselman' en dan toch voor de saaiste keuze gaat, het gewoonste boek. Of zit 't hem in het onderwerp? In 2017 koos de jury ook, vrij opmerkelijk, voor de migratieparabel 'Stella'.
— Thomas de Veen (@thomasdeveen) 11 april 2019
Dit boek van Vereecken maakte zo'n indruk, zo bleek al uit het promotiefilmpje dat de jury maakte, omdat het gaat over oorlogsvluchtelingen (tijdens WO1, maar enfin): "Ik heb zelf de oorlog meegemaakt", begon jurylid Juan Khalaf zijn motivatie. https://t.co/oJk78ewsrx
— Thomas de Veen (@thomasdeveen) 11 april 2019
Nu heeft de jury het over een "aangrijpend boek waarin met onsentimentele, kinderlijke blik naar de rafelranden van de oorlog wordt gekeken en hoe die alles op losse schroeven zet. Maar waarin de
liefde voor het leven uiteindelijk de bovenhand haalt."— Thomas de Veen (@thomasdeveen) 11 april 2019
Daarin lijkt vooral een bepaald levensgevoel doorslaggevend voor de jury. "De jury koos dit jaar voor sfeer, voor ingehouden emotie en een aangrijpend verhaal, voor een hoofdpersoon die ondanks alle ellende en tegenspoed blijft zoeken naar wat het leven mooi maakt […]".
— Thomas de Veen (@thomasdeveen) 11 april 2019
Ja, het is fijn voor de winnaars. Maar niet zo fijn voor de jeugdliteratuur. https://t.co/9HEwnhFQyo
— Thomas de Veen (@thomasdeveen) 11 april 2019
Ook Jaap Friso (van Jaap leest) is het niet eens met de keuze van de jury:
Het is geen onomstreden keuze. Het boek is nauwelijks opgepikt, ik heb het niet uitgelezen. Merkwaardigste keuze sinds Carli Biessels in 2010 won met Juwelen van Stras. Dat had nauwelijks een boekhandel op voorraad en dat zal nu ook zo zijn. Niet goed voor het imago van de prijs
— Jaap Friso (@JaapFriso) 11 april 2019
Bij de genomineerden ontbraken al een paar betere boeken van vorig jaar (zo niet de beste) van BDumon Tak/Van Haeringen, Schutten/Rieder en Van de Vendel/Tolman, dat was al vreemd. Maar deze keuze is eigenlijk onbegrijpelijk. De jury bestaat uit mensen die weinig affiniteit >
— Jaap Friso (@JaapFriso) 11 april 2019
hebben met kinderboeken. Dat is een bewuste keuze maar je kunt je afvragen of die in de meerderheid moeten zijn in zo'n jury. Jury's hebben echt niet altijd gelijk #wpp19
— Jaap Friso (@JaapFriso) 11 april 2019
De samenstelling van de jury vindt Ted van Lieshout ook wat merkwaardig:
De samenstelling van de jury van de WPP is altijd een beetje merkwaardig. Er moet een bekende Nederlander in en een schrijver voor volwassenen. Omgekeerd, een schrijver voor de jeugd in de jury voor een prijs voor volwassenenliteratuur is volstrekt ondenkbaar.
— Ted van Lieshout (@tedvanlieshout) 11 april 2019