Nieuws: Boekenpanel DWDD verdeelde boeken mooi over de uitgeverijen, maar De Bezige Bij wint
Omdat Matthijs van Nieuwkerk al een maand geleden met de bouwvak is gegaan, wordt het hoog tijd om na te gaan welke uitgeverijen dit tv-seizoen het meest geprofiteerd hebben van de keuzes van het boekenpanel van De Wereld Draait Door. Er werd maar zes keer een Boek van de Maand gekozen: in september, oktober en november 2018 en januari, februari en maart. In totaal werden er 24 boeken aangeraden. Van al die boeken scoorde De Bezige Bij er vier, maar voor de rest waren de boeken mooi verdeeld over de uitgeverijen .
De verdeling van de Boeken van de Maand was aldus:
De boeken waren niet allemaal even succesvol.
September: Zomervacht – Jaap Robben (De Geus)
Zomervacht begon op een schuchtere 40e plek, maar schoot na de uitverkiezing naar een vijfde plek. In totaal bleef Robben acht weken in de Bestseller 60 hangen.
Oktober: Stephen Florida – Gabe Habash (Nieuw Amsterdam)
Geen plaatje, want het boek haalde de top 60 niet. Waar het aan ligt? Het gruwelijk lelijke omslag wellicht?
November: De schelmenstreken – Reinaert de Vos – bewerkt door Koos Meinderts en veel topillustratoren (Hoogland & Van Klaveren)
Een gedurfde keuze van het Boekenpanel, maar een prachtig boek van Koos Meinderts en de illustratoren die ieder op hun eigen wijze enkele bladzijden voor hun rekening namen. Drie weken in de bestsellerlijst en toen hup eruit.
Januari: De ontembare – Guillermo Arriaga (Atlas Contact)
In de achterhoede van de bestsellerlijst bleef deze roman hangen. Vier weken.
Februari Moord op de moestuin – Nicolien Mizee (Nijgh & Van Ditmar)
Voor wie dacht het Boekenpaneleffect was uitgewerkt vormt de uitverkiezing van Mizee het tegenargument. Al negen weken in de bestsellerlijst en dat zal waarschijnlijk nog even zo blijven.
Maart: Otmars zonen – Peter Buwalda (De Bezige Bij)
Buwalda had het Boekenpanel niet nodig om van zijn boek een besteller te maken. Bovendien had hij al zelf bij DWDD aan tafel gezeten om te praten over zijn roman. Dubbele aandacht is natuurlijk nooit verkeerd. Het boek staat sinds het verschijnen (acht weken geleden) in de top 10.