Nieuws: Hoe bizar Harper’s Bazaar De avonden van Gerard Reve samenvat en andere rariteiten
Wat hebben we jarenlang kunnen lachen met Daniëlle Serdijn, de Volkskrantcriticus die deed of ze boeken helemaal uit las en voor de Opzij zelfs besprekingen kon schrijven van boeken die nog niet verschenen waren. Dankzij een tip van een oplettende lezer hebben we nu een nieuwe toprecensent: Tom Vermeulen van Harper’s Bazaar. Tom Vermeulen mag de boekenrubriek doen, maar literatuur is niet helemaal zijn specialisme.
Op 2 juli verscheen zijn rubriek onder de titel ‘Beste Nederlandse boeken: deze literaire parels wil je lezen’. De inleiding kent al diverse foutjes:
Internationaal zijn er schitterende en ingrijpende literaire werken zoals: Gustave Flaubert’s Madame Bovary, Harper Lee’s To Kill Mockingbird, J.D. Sallinger’s Catcher In The Rye en Truman Capote’s In Cold Blood en nog veel meer. Maar ook ons kleine kikkerland, huist een aantal grote pen-meesters. Daarom hier tien literaire parels van Hollandse bodem.
En dan volgen er elf boeken.
Bij de beschrijvingen van de meesterwerken krijg je geen vertrouwen in de belezenheid van Tom Vermeulen.
Bijna niemand heeft nog nooit gehoord van Willem Fredrik Hermans’ De donkere kamer van Damokles toch zullen veel mensen de roman nog niet gelezen hebben: een gemis! […] Dorbeck voert opdrachten uit die Osewoudt hem opdraagt, gedurende de Tweede Oorlog.
Typefoutje, kan gebeuren. Toch heb je het idee dat er wat internetpagina’s en achterflappen zijn samengevat om deze rubriek te vullen. Bij Hersenschimmen bijvoorbeeld:
De anekdote over de dood van Eline Vere luidde in de biografie van F.L. Bastet nog als volgt:
Overbekend is de anekdote dat de lezers in Den Haag met ontzetting geslagen werden toen Eline stierf. Over de dood van haar die men min of meer als een nationale figuur was gaan beschouwen zou men in de paardetram slechts fluisterend gesproken hebben.
Bij Vermeulen wordt de paardentram gemoderniseerd:
De roman bracht zoveel teweeg toentertijd dat mensen in de trein over haar praten alsof ze een echt-bestaande vrouw was.
En wat zou Tom Vermeulen bedoelen met ‘dubieuze’ in zijn beschrijving bij Turks Fruit?
Turks Fruit is dé controversiële roman, uit de Nederlandse literatuur. Pikante en dubieuze scènes, worden door Jan Wolkers pen, zonder blikken of blozen aan de lezer voorgeschoteld.
Vooral de beschrijving De avonden bracht ons aan het twijfelen over de inhoud van ‘een van de belangrijkste boeken uit de Nederlandse literatuur.’
Lees de hele rubriek hier.