Nieuws: Hoogleraar Mathijs Sanders noemt column van Abdelkader Benali ‘ongeïnformeerde kletspraat’
Hoogleraar Mathijs Sanders aan de universiteit van Groningen was onaangenaam verrast toen hij vanmorgen in het dagblad Trouw de column van Abdelkader Benali las. Benali doet enkele voorstellen om het imago van de studie Nederlands te verbeteren:
Wat de literatuurcomponent betreft: verschuif de focus van de moderne literatuur, dus pak ’m beet alles tussen 1920 tot 1980, nou eens naar onze tegenwoordige tijd. Er is echt heel veel goeds geschreven na De donkere kamer van Damocles en De Aanslag. Waarom niet van de Grote Drie naar de Grote Vijfentwintig? We moeten voorbij de canon van de babyboomers. Vrouwelijke schrijvers hebben een stevige opmars gemaakt de afgelopen dertig jaar. En dat geldt ook voor de multiculturele letteren waarvan de schrijver Alfred Birney terecht zei bij Zomergasten dat je die moet scharen onder Nederlandstalige literatuur. Kan de studie Nederlands niet de plek zijn waar de nieuwe samenleving ook stevig verankerd is in het curriculum, al was het maar om van het ongewenste label af te komen dat het een spierwitte studie is?
‘Ongeïnformeerde kletspraat‘ noemt Sanders het en dat is wel een beetje pikant, want volgende week dinsdag houdt Benali de jaarlijkse letterenlezing van de universiteit in Groningen.
"Om het verhaal van de ander te verstaan moet er ruimte gecreëerd worden. Het is om die reden dat in de literatuur de plekken van samenkomst altijd goed worden omschreven." Bekijk de livestream van de Letterenlezing op dinsdag, 7 september (16.00 uur)! Lezing door @abdelkabenali pic.twitter.com/pDu5CdhJSk
— Faculty of Arts – University of Groningen (@FacultyofArtsUG) August 31, 2021
Het is te hopen dat Benali zich daar beter zal voorbereiden, want het zijn juist de universiteiten waar de laatste jaren enorme stappen zijn gezet in het literatuuronderwijs, juist om die studie inclusiever te maken.
Op Neerlandistiek reageert Jos Joosten van de Radboud Universiteit:
Een goed idee, Abdelkader!
Zó goed, dat we dat dan ook al jaren doen. Ik spreek nu voor mijn eigen Bacheloropleiding Nederlands in Nijmegen, maar ik weet dat het in essentie voor mijn academische collega’s in de rest van Nederland en Vlaanderen niet anders is.
Onze nieuwe eerstejaars, die volgende week beginnen, volgen in het eerste semester een overzichtsvak dat van Middeleeuwen tot en met de 21ste-eeuw letterkunde gaat; in periode drie krijgen ze een geheel aan de Nederlandstalige literatuur na 2000 gewijd vak – met de afgelopen jaren aandacht voor zo uiteenlopende auteurs als Maarten van der Graaff, A.H.J. Dautzenberg, Niña Weijers en Aafke Romeijn en bespreken we zaken als de kwaliteit (‘kwaliteit’) van de poëzie van Tim Hofman of een 21ste-eeuws fenomeen als Young Adult-literatuur. Als afsluiting schrijven de studenten, binnen academische richtlijnen, een artikel over een 21ste-eeuwse roman. (Een van de studenten koos de afgelopen jaren zelfs een boek van Abelkader Benali.)
Jeroen Dera, ook van de Nijmeegse universiteit, iemand die al jarenlang overal pleit voor een diverse, actuele leeslijst, reageert ook verbijsterd:
Nu gaan veel van de reacties over zijn onnodige roep om aandacht voor hedendaagse literatuur (die aandacht is er al). Net zo stuitend is het dat Benali geen benul lijkt te hebben van wat de de opleiding Nederlands nog meer te bieden heeft
— Johan Oosterman (@JohanOosterman) August 31, 2021
Ik ben afgestudeerd op gender in het werk van Simon(e) van Saarloos en Marieke Lucas Rijneveld. Een jaargenoot van mij is afgestudeerd op Nederlandstalige hiphop, kan gewoon 🧐
— Margaret Steenbakker 💜🤍💚 (@MarSteenbakker) August 31, 2021
Na vandaag zeker niet, overstelpt met voorbeelden maar mijn punt ging echt over nog meer zichtbaarheid. Verborgen goud.
— Abdelkader Benali (@abdelkabenali) August 31, 2021
Nadrukkelijker het gesprek met de levende taligheid worden gezocht, spoken word, etc – maar ook daar lijkt veel aan te gebeuren. Maar wil je zeggen dat er niks aan de hand is?
— Abdelkader Benali (@abdelkabenali) August 31, 2021
Maar hysterisch gaan roepen dat mijn column de tere zieltjes van studenten Nederlands kapot trapt is natuurlijk volstrekte onzin.
— Abdelkader Benali (@abdelkabenali) August 31, 2021
Op je laatste vraag heb ik het antwoord gegeven; dat Neerlandistiek ondanks alle vernieuwing en dadendrang vecht voor voortbestaan is zorgwekkend.
— Abdelkader Benali (@abdelkabenali) August 31, 2021
Een column moet prikkelen, enthousiasmeren, mag ergeren en tot denken aanzetten, als jij m’n column onzin vindt dan kunnen we 80% van alle columns stande pede stoppen – geen onzin! 😎
— Abdelkader Benali (@abdelkabenali) August 31, 2021