Nieuws: NBD-Biblion-directeur Nina Nannini krijgt veel positieve reacties op besluit om recensenten te dumpen
Het is allemaal al besloten, dus de beslissing om 700 recensenten en de vaste redacteuren weg te sturen bij NBD Biblion wordt niet meer teruggedraaid, maar het is wel interessant om te zien hoe een manager reageert op de ophef.
1 De ontslagbrief vergezeld te doen gaan van een uitnodiging tot een feestje werkte niet.
2 Een webinar organiseren nadat je erachter komt dat die ontslagbrief nogal beledigend was werkte ook niet zo goed, omdat je er bij voorbaat vanuit ging dat de mensen je besluit niet snapten en dus maar even moesten worden bijgeschoold.
3 Niet reageren op opmerkingen van auteurs zoals Ronald Giphart op de onzinschuifjes bij zijn werk, niet reageren op een vraag van Tzum als je het antwoord niet weet.
4 Interviews geven aan media die niet al te kritisch kunnen zijn omdat ze anders veel broodnodige klanten kwijtraken.
NBD-Biblion-directeur Nina Nannini geeft een reactie in Boekblad en is daarover zo tevreden dat ze de tekst laat verspreiden via de eigen site. Een mooie les in het ontwijken van antwoorden en niet inhoudelijk in te gaan op de kritiek. Geconfronteerd met enkele kritische geluiden, zegt Nannini:
Ach. Er is een vervolg artikel in de maak waarin ik de kwaliteiten van de software poedelnaakt leg. Spoiler alert: het valt nogal tegen.
En het gesprek is er nog altijd niet. Laatste bericht was via de mail dat ze dat uitstel tot na het webinar. In de hoop dat ik dan afhaak. Not gonna happen.
Hier is duidelijk iets mis. Triest dat er blijkbaar niemand intern deze ontwikkeling heeft kunnen tegenhouden. 1500 titels recenseren á € 14,00 betekent een kostenbesparing van € 21.000 per jaar, gesteld dat de software en onderhoud gratis zijn. Ik ben bang dat die meer kost dan de lousy 21k. Wellicht kan mevrouw Nannini een dag per week minder gaan werken. Dan wordt die besparing op een veel efficiëntere manier gerealiseerd, want kan zij ook minder kwaad aanrichten.
Een terugkeer naar de gedegen katholieke beoordeling door NBD Biblion-voorganger IDIL zou een hoop ellende voorkomen, en het algoritme regelden ze in het Vaticaan wel: I Verboden lectuur; II Streng voorbehouden lectuur; III Voorbehouden lectuur; IV Lectuur voor volwassenen alleen; IV Lectuur ook voor de rijpere jeugd; V Lectuur voor allen