Nieuws: Buitenleven van Nina Polak is het BruutTAAL Regenboogboek van het jaar 2022
Buitenleven van Nina Polak is het BruutTAAL Regenboogboek van het jaar 2022.
De shortlist van het BruutTAAL Regenboogboek van het jaar 2022 laat een divers en hoogstaand aanbod zien. Gerbrand Bakker is tot vreugde van de jury weer helemaal terug als romancier met De kapperszoon, Mariken Heitman schreef het fascinerende en uitdagende boek Wormmaan, maar de titel BruutTAAL Regenboogboek van het Jaar 2022 gaat naar Buitenleven van Nina Polak.
De trek naar het platteland van twee vriendinnen pakt voor de ene geliefde goed uit en voor de andere desastreus: zij krijgt midden in de groene idylle een writer’s block. De tegenstellingen tussen dorp en stad en de inmenging van een manipulatieve psychiater doen hun relatie wankelen. Buitenleven is een intrigerende relatieroman, maar laat op een dieper niveau zien hoe een gemeenschap reageert op nieuwkomers met andere zeden en gewoonten. Dat iedereen daar op zijn eigen manier op reageert, maakt dat Buitenleven de lezer tot de laatste bladzijde weet te boeien.
Nina Polak ontvangt 1.000 en wordt een maandlang gepromoot op Tzum en Bazarow.
Het BruutTAAL Regenboogboek van het jaar is een initiatief van Marie-José Klaver, Coen Peppelenbos, Doeke Sijens en Bart Temme die ook in de jury zitten. Hier zie je de groslijst van het afgelopen jaar en hier zie je de megagroslijst van Nederlandstalige en vertaalde regenboogboeken aller tijden.
Sinds 2022 wordt het Regenboogboek van het jaar gesponsord door BruutTAAL, een methode Nederlands voor havo en vwo. Sinds dit jaar is ook besloten dat alleen oorspronkelijk Nederlandstalige regenboogboeken in aanmerking komen voor de prijs.
In 2021 won Gloei van Edward van de Vendel en Floor de Goede de titel Regenboogboek van het jaar.
Ik ben van 1950 en lees aardig wat af. Zo ook de hier aangehaalde boeken. De kapperszoon van Bakker vond ik een flutroman over vervelende mensen. De uitgever schreef op de achterflap dat de roman (ook) over rouwverwerking ging maar dan heb ik kennelijk een ander boek gelezen. Als er iets is waar de hoofdpersonen uit deze ondermaatse roman niet aan deden was het wel rouwverwerking.
Wormmaan van Heitman heb ik niet eens uitgelezen. Eerst stoort de hoofdpersoon zich aan de slager als die vraagt: “wat kan ik voor u betekenen jongeman?” om vervolgens verderop in het boek voor het uitgaan een paar sokken in haar broek te proppen om maar op kruishoogte een bult te krijgen. Huh?!? Net zo onbegrijpelijk als die verhalen over Ra die ergens in de tijd van de jager-verzamelaars al de genderfluiditeit aan de orde stelde. Voor mij was dit een mislukte roman.
En dan tot slot Buitenleven van Nina Polak. Polak kan schrijven, goed schrijven zelfs. Ik vond haar jongste roman zonder meer boeiend en heb het verhaal met genoegen uitgelezen. Omdat de hoofdpersonen twee lesbiennes zijn is haar roman nu verkozen tot het regenboogboek van het jaar?!? Dat snap ik werkelijk niet. Deze roman, die overigens geen literatuur is maar goed geschreven lectuur, gaat volgens mij niet over typische genderproblemen. Ja, de twee dames waren lesbisch, handig voor het verrassende plot (nogmaals, Polak kan schrijven) maar meer ook niet. Voor mij ontbrak de urgentie van en in deze roman.
Ik laat de fictie voorlopig maar weer voor wat het is en keer terug naar Alles is echt gebeurd van Jeroen Brouwers. Dat is pas genieten! De grootste literator van het Nederlands taalgebied, wat jammer dat ik nooit meer iets nieuws van hem zal lezen. Maar ik lees des te gretig al zijn oude werk nog een keer.
Je had ook kunnen schrijven: gefeliciteerd met je prijs Nina Polak.
Ik gun Nina Polak van harte een prijs maar ik vond haar roman die ik met plezier gelezen heb niet bepaald een typisch voorbeeld van genderproblematiek. Dus begrijp ik de toekenning van deze prijs aan juist deze roman niet zo goed.
Ik zou toekenning van deze prijs aan Wormmaan, in mijn ogen een slechte en mislukte roman, veel beter hebben begrepen.
Wij geven dan ook geen prijs aan de problematiek, maar aan een in onze ogen goed boek.