Nieuws: Inclusiviteitsregel verbiedt opvoering van Wachten op Godot door 5 mannen bij Groningse universiteit
Intussen in Groningen: een kleine rel die al wel de Irish Times heeft gehaald. Samuel Beckett schreef de klassieker Wachten op Godot en de Groningse studententheatergezelschap GUTS wilde het stuk opvoeren. Beckett schreef het stuk voor vijf mannen en daar wringt de schoen. Bram Douwes (ook verslaggever bij onder meer Powned) is theaterprogrammeur bij de USVA (de culturele voorziening van Rijksuniversiteit Groningen) en moet het inclusiviteitsbeleid van de universiteit uitvoeren. In het Dagblad van het Noorden zegt hij:
We bemoeien ons nooit met de inhoud en artistieke keuzes, maar we moeten een grens trekken bij uitsluiting bij de voordeur. Audities voor ‘men only’ kan niet, ‘women only’ kan ook niet.
Fay Sterken van Usva’s studentenbestuur zegt op de site van de Universiteitskrant:
Wij geloven er erg in dat je een rol altijd kan spelen, ongeacht je gender. De keuze van een toneelstuk is één ding, maar het gaat ons echt om het uitsluiten van mensen tijdens de auditie. Als er een man komt die een perfecte auditie doet voor De Vaginamonologen, dan zouden wij gezien onze ervaringen met GUTS wel verwachten dat ze die man, die precies past, aannemen.
(foto via Wikimedia, CC BY-SA 3.0)
En wat vind je hier nu zelf van, Coen? Mijn mening: doorgeslagen idioterie.
Ik vind dat toneelmakers zelf hun beslissingen moeten nemen. Als 5 mannen het toneelstuk willen maken, prima, dat is zoals Beckett het wilde. Als 5 vrouwen het toneelstuk willen opvoeren: prima. Van hogerhand een uitvoering van een toneelstuk verbieden: niet prima.
Als ze met het woord gender aan komen zetten weet je al hoe laat het is.
Ik ben het helemaal eens met Coen!
Vanhogerhand, kun je deze mensen ook verheffen en hun gedrag zien in het werk van Becket. Ja: In 1969 kreeg Samuel Beckett de Nobelprijs voor ‘een oeuvre dat, in nieuwe vormen van fictie en toneel, de troosteloze situatie van de moderne mens heeft omgevormd tot diens verheffing’. Deze trefzekere formulering blijkt ook jaren later niets aan betekenis te hebben ingeboet.