Nieuws: Het lied van ooievaar en dromedaris van Anjet Daanje wint Libris Literatuur Prijs 2023
Soms winnen gedoodverfde winnaars wel een prijs. Het lied van ooievaar en dromedaris van Anjet Daanje heeft de Libris Literatuur Prijs 2023 gewonnen. Dat is zojuist bekendgemaakt na het diner waaraan genomineerden, uitgevers, redacteuren en recensenten deelnamen. Het is de 30e keer dat de prijs werd uitgereikt. Eerder won Daanje de Boekenbon Literatuurprijs.
Anjet Daanje heeft de Libris Literatuur Prijs gewonnen voor haar boek Het lied van ooievaar en dromedaris. Juryvoorzitter @beatricedegraaf noemde het "een roman van internationale allure die grens- en genre-overstijgend is." #Nieuwsuur pic.twitter.com/bXTAXyMlDK
— Nieuwsuur (@Nieuwsuur) May 8, 2023
Uit het juryrapport:
Slechts één keer in de zoveel tijd komt er een Nederlandstalige roman voorbij die alle kwalificaties in zich heeft om uitzonderlijk te zijn. Unaniem koos de jury daarom voor een roman van internationale allure die grens- én genreoverschrijdend is. Een boek dat, zoals Kafka ooit zei, ‘als een bijl het bewustzijn splijt’. Dat ernstig en speels is, analytisch en toch romantisch, dat antwoorden zoekt op levensvragen én een ode aan de verbeelding is.
De andere genomineerden waren:
* Man zonder rijbewijs van Oek de Jong (Atlas Contact)
* Waarachtige beschrijvingen uit de permafrost van Donald Niedekker (Koppernik)
* Overal zit mens van Yves Petry (Das Mag)
* De gebeurtenis van Peter Terrin (De Bezige Bij)
* Tussentijds van Peter Zantingh (Das Mag)
De jury van de Libris Literatuur Prijs 2023 bestond uit: Beatrice de Graaf, historicus, hoogleraar History of International Relations & Global Governance aan de Universiteit Utrecht (voorzitter), Yannick Dangre, schrijver en dichter, Margot Dijkgraaf, literatuurcriticus en schrijver, Mira Feticu, schrijver, performer, interviewer, radiomaker en publicist, Lies Schut, literair recensent De Telegraaf.
Inderdaad, “soms winnen gedoodverfde winnaars wel een prijs”. En dat is dan weer een leuke verrassing. Voor mij in elk geval wel, want een ZO nadrukkelijk door alles en iedereen gedoodverfde winnaar leek mij totaal kansloos.
Dit boek heeft het niet gehaald tijdens de publicatie: “Emily Brontë, de Britse schrijfster van het ooit verguisde maar wereldberoemd geworden boek Wuthering Heights.” Je kunt je wel voorstellen dat er iets moet zijn waardoor een boek wél het lied van het schrijversbrein kan zingen en meteen gelauwerd wordt. Daanje zegt in een interview: …ik kan een verhaal goed in elkaar timmeren. Nu, Brontë kon dit ook, maar haar boek kreeg geen prijs en werd neergesabeld als …. Vul zelf maar in. Nu maar hopen dat Daanje hét boek gaat schrijven waarin de fictie de essentie van haar leven beschrijft. Niet bang zijn Daanje dat ze…, je boek gaan neer sabelen.
Daanje: En over de keerzijde van de roem. De verwachtingen. „Nu denk ik: het volgende boek kan alleen maar slechter worden. Nou ja, dan schrijf ik maar een wat slechter boek. Als ik maar schrijf.” Dit is wat ik altijd dacht van een héél erg goed boek.
Nog een toevoeging. Daanje zegt ergens: ‘Als ik schrijf ben ik een ander.’
Die ik is dus een ander. Daanje zegt ook dat de ander je niet maakt en dat de ander niet die ander is in haar brein.
Daanje schrijft dus over een eender dan zij zelf.
https://www.facebook.com/RadioKunststof/videos/anjet-daanje-in-kunststof/919631525171723/
Op 13 mei signeert Anjet Daanje haar boeken bij Van der Velde Groningen. Een eenmalige actie. Dussss….