Nieuws: Alkibiades moet Zeven zussen weer voor laten gaan, maar er zijn al bijna 50.000 exemplaren verkocht
Ook in de tweede week waarin Alkibiades in de bestsellerlijst staat, is er één boek nog succesvoller en dat is Atlas, uit de zeven zussen-reeks. Op Facebook laat Ilja Leonard Pfeijffer weten dat mensen die nog een eerste drukje willen hebben snel moeten zijn, want de tweede druk komt er al aan. Echt uniek is zo’n eerste druk niet, want die eerste oplage bedroeg 50.000 exemplaren.
Roxane van Iperen scoort met Dat beloof ik ook nog goed met een vijfde plek in de bestsellerlijst. Hendrik Groen met het vakantieboek Groeten uit Benidorm blijft met een negende plek binnen de top 10. Anjet Daanje staat met Het lied van ooievaar en dromedaris op 17 en de uitgever heeft daarvan net de 11e druk binnengekregen. Sacha Bronwasser is met Luister teruggekeerd in de lijst en staat op 43. Mathijs Deen stijgt met De duiker naar 44. De Reynaert van Frits van Oostrom zakt naar 45.
Ian McEwan blijft zich in de staart van de lijst handhaven, gaat zelfs twee plaatsen omhoog met Lessen en staat nu op 53.
Rechtsonder twee klarinetten. Zou hij echt een rietje blazen?
Goh, wat leuk, iets over de Romeinen! Nou dan lezen we toch Pfeiffer, want dan tellen we mee (maar met wat). Maar, mensen, er is al een weergaloos boek over de Romeinse tijd: Hadrianus’ gedenkschriften (of Herinneringen van Hadrianus, in de nieuwste vertaling) van Marguerite Yourcenar. Waarom, waarom heeft u dat nog niet gelezen? Het kan gewoon niet zijn dat deze Pfeiffer’s boek maar in de buurt komt van het formidabele boek van Yourcenar!
En die brave Nederlanders maar denken dat hun cultuur iets voorstelt! Tja, als je het verdomt om eens over de grenzen te kijken…
In aanvulling op wat hieronder en hierboven staat: Ik heb op dit weblog al eens eerder kritiek geuit op de Nederlandse literatuurrecensenten: Laat ik u nu u ongetwijfeld dit nieuwe meesterwerk van meneer Pfeiffer heeft gekocht wat vragen (want ik lees geen recensies van boeken van deze schrijver): Is u verteld in deze recensies wat het belang voor de literatuur is van dit boek, in vergelijking met boeken van Marguerite Yourcenar (Hadrianus) of John Williams (Augustus). Simpelweg: Stelt het boek van Pfeiffer iets voor in vgl tot dat werk?
En hebben de recensenten u verteld dat een belangrijke reden voor het schrijven van dit boek is het verkopen van megalomane, rechtse praatjes over het gevaar van het plebs, zoals Pfeiffer u al eerder probeerde wijs te maken dat al dat plebs toch vooral niet toeristische attracties zou behoren te bezoeken (want het stoort fatje Pfeiffer)? Vast niet!
Mensen, trap er toch niet i
Het is Pfeijffer.
Arie, klopt… Hadrianus’ gedenkschriften (of Herinneringen van Hadrianus, in de nieuwste vertaling) van Marguerite Yourcenar. Niet overdoen.