Op de site van Het Parool geeft Sarah Meuleman de oudere generatie de schuld van de leescrisis bij jongeren. In haar opiniestuk, vooral een opsomming van niet onderbouwde meningen en vage verwijzingen naar personen (‘Cultuurpessimisten vrezen’, ‘zij die de literaire koers in Nederland bepalen’ et cetera). De grondklacht van Meuleman lijkt te zijn dat bepaalde literatuur buiten beschouwing wordt gelaten:

Maar van wie is ‘onze’ literatuur eigenlijk? Niet van de spokenwordartiesten of van de flashfiction­schrijvers, niet van de BoekTokkende jongeren of de vele etniciteiten die schrijnend ondervertegenwoordigd zijn; zelfs niet van vrouwelijke schrijvers die nog steeds structureel als ‘lichter’ worden getaxeerd. ‘Onze’ literatuur is voor de meeste (potentiële) lezers ‘hun’ literatuur en, jazeker, dat is een groot probleem.

Meuleman verwijt de oudere generatie uitsluiting van bepaalde literaire uitingen:

Zo wordt een angstige eenvormigheid bewerkstelligd die niets te maken heeft met kwaliteit en haaks staat op de aard van onze hedendaagse cultuur die dynamisch, grillig, speels, interdisciplinair en internationaal georiënteerd is.

En natuurlijk heeft de oude literatuur het weer eens gedaan:

Wie denkt dat het harder door de strot duwen van Multatuli de oplossing is, zal bedrogen uitkomen.

Lees het hele stuk hier.