Tips: 10 mustreads als je op vakantie gaat naar Tokio
Ik mag tien boeken meenemen en de Tzum-lezers even zovele aanbevelingen doen. Als ik zo voor mijn boekenkast sta, kom ik aardig wat titels tegen die zich in meer of mindere mate afspelen in de Japanse hoofdstad en het is nog een lastige opgave om er maar een beperkt aantal uit te kiezen.
1 Junichirô Tanizaki – Stille sneeuwval
Een prachtige tragikomische klassieker die zich afspeelt in aanloop van de Tweede Wereldoorlog; over vier zussen die tegen hun verwachting in berooid achterblijven na de dood van hun vader en er alles aan proberen te doen om de ongehuwde zussen aan de man te brengen, waarbij de geldende tradities met voeten worden getreden.
2 Shusaku Endo – Het meisje dat ik achterliet
Een na-oorlogse klassieker over een berooide en ongeïnspireerde student – volkomen gespeend van empathie – die het in het leven niet zo nauw neemt, in een stinkend en bevuild appartement woont en een grote drang heeft om ruimer in zijn slappe was te zitten, zijn ontluikende seksualiteit in praktijk te brengen en derhalve een affaire begint met een nog onschuldig, serieus, spaarzaam, maar zeer vrijgevig meisje uit de provincie.
3 Yūko Tsushima – Domein van het licht
Een net gescheiden vrouw betrekt een leegstaand ‘doorzonkantoor’, waar ze zich moet zien te redden met de woedeaanvallen van haar dochtertje en haar drang om zich vol te gieten met alcohol, terwijl ze langzaam de grip op haar leven dreigt te verliezen.
4 Kees van Beijnum – De offers
Een roman van het formaat baksteen waarin de wonden van het Japan van vlak na de Tweede Wereldoorlog zichtbaar worden, Japanse oorlogsmisdadigers voor het tribunaal worden geleid en een geheime liefde grote offers vraagt.
5 Shūgorō Yamamoto – De blauwe schuit
Een klassieke roman die uit meerdere verhalen is opgebouwd – voor de snelle trek, als je onverhoopt ergens even moet wachten – en waarin een ik-verteller op humoristische wijze zijn eigen verhaal vertelt en daar de wederwaardigheden van dorpsgenoten doorheen weeft.
6 Haruki Murakami – Norwegian wood
Wie kent hem niet; de verfilmde coming-of-age roman, die door iedereen herlezen zou moeten worden; over een liefde die wordt overschaduwd door de dood van een wederzijdse vriend.
7 Banana Yoshimoto – Kitchen
Een beeldschone bundel van twee novelles, waarin het steeds herhalende ritme van bezigheden in de keuken een veilige, onthaastende werking biedt om rust te vinden wanneer de dood en de eenzaamheid alom aanwezig zijn.
8 Tomoka Shibasaki – Lentetuin
Een kleine, wonderschone roman waarin een vrouw in een steeds desolater wordende wijk gebiologeerd wordt door een tot haar verbeelding sprekende, hemelsblauwe woning, waar ze uitzicht op heeft en deze stiekem betreedt.
9 Peter WJ Brouwer – Het oog van de kraanvogel
Twee gewezen studievrienden komen elkaar totaal onverwacht tegen in Tokyo en worden daar geconfronteerd met hun demonen en de dieperliggende reden waarom hun vriendschap destijds is spaak gelopen.
10 Haruki Murakami – 1Q84
Met deze spannende trilogie kun je ongegeneerd vals spelen, omdat je stiekem twee boeken extra mee kan nemen en je door Murakami in duizelingwekkende vaart kan laten meeslepen door de jetset en de onderwereld van Tokio.
Daar ik al in mijn inleiding aangaf dat het lastig was om te kiezen, is deze lijst verre van compleet. Er zijn nog legio klassieke en moderne werken die zich in Tokio afspelen. Graag wil ik jullie uitnodigen om eens in je eigen boekenkast te kijken en titels aan te dragen.
(foto: Tara Tokyo via Wikipedia, CC BY-SA 3.0)
Station Tokio Ueno van Yū Miri speelt zich af in een daklozenkamp in Ueno Park. https://www.tzum.info/2022/05/recensie-yu-miri-station-tokio-ueno/
Inderdaad veel goede berichten over Station Tokio Ueno gehoort, Martijn. Staat op mijn veel te lange leeslijst.
Yukio Mishima, Een zeeman door de zee.
Speelt voornamelijk in het havengebied, liefde en dood. Niet saai.