Tips: 10 mustreads als je niet op reis gaat
Thuis blijven is, voor wie het talent ervoor heeft, ook een vorm van vakantie ofwel reizen in de geest. Soms is thuis blijven ook een manier om aan de dreiging van de buitenwereld te ontkomen. Of een methode om te relativeren.
1 Niña Weijers – Kamers antikamers
Beginpunt is de eigen kamer van een jonge schrijfster in een klassiek woongebouw aan een park, maar de geest waait waarheen hij wil. Langs mensen, plekken en tijden.
2 Xavier de Maistre – Reis door mijn kamer
Achttiende-eeuwse mijmeringen in 42 hoofdstukken over 42 dagen thuiszitten. Filosofisch reizen in de geest, niet zelden vervuld van melancholie over wat hij allemaal misloopt en misgelopen is. Maar niettemin lichtvoetig.
3 J.M.A. Biesheuvel – Reis door mijn kamer
De voorwerpen en foto’s in de studeerkamer van Maarten Biesheuvel zijn het uitgangspunt voor wonderlijke verhalen. Wie kon dat nou beter dan J.M.A.?
4 Anton Valens – Het compostcirculatieplan
Schrijver en kunstenaar Peter Vervest vlucht naar zijn volkstuintje na de dood van zijn ‘literaire butler’, die hem tot dan toe terzijde stond met raad en daad.
5 Maarten ’t Hart – Dienstreizen van een thuisblijver
Het buitenland is mooi, maar je moet er niet naartoe hoeven. Maarten ’t Hart is de vaderlandse icoon van het thuisblijven. In dit Privédomein-deel draait hij niet heen om zijn behoefte gewoon op het eigen erf te blijven.
6 Robert Walser – De wandeling
De raadselachtige Robert Walser (1878-1956) heeft nooit een huis gehad. Hij leefde als een landloper, dan weer eens hier, dan weer eens daar. Wandelen was zijn manier van wereldoriëntatie.
7 Paul de Wispelare – Tussen tuin en wereld
Deze bundeling van vier boeken van Paul de Wispelaere is de neerslag van zijn teruggetrokken bestaan op het Vlaamse platteland, dat hij kapot zag gaan aan de vermeende vooruitgang. Wat bleef waren zijn tuin en zijn gedachten.
8 Christophe Boltanski – De schuilplaats
Het monumentale Parijse herenhuis aan de Rue de Grenelle in Parijs wordt kamersgewijs doorgenomen in deze roman over een Joodse familie, die door de dreiging van de buitenwereld geen andere keus had dan thuis blijven.
9 Andrea Bajani – Het boek van de huizen
Vakantie is een welvaartsverschijnsel. Door de jaren heen af en toe naar een andere woning verhuizen, met steeds andere ruimtes, is zeker zo intrigerend en inspirerend, leert deze roman.
10 Lina Issa – Waar we niet zijn
Een Libanese kunststudente kan vanwege visumproblemen niet naar huis in de vakantie en stuurt om die reden een plaatsvervangster naar haar ouders in haar vaderland.
André Keikes
De piekerende, peinzende, filosoferende of principiële thuisblijver is onderwerp van sterk uiteenlopend literair werk. Voel je vrij en vul de lijst aan.
Wat zou ik mij toch een gelukkig mens wanen als ik de hele vakantie kon doorbrengen op de bank tegenover de boekenkast. Oh, wacht..
Interessant lijstje.
In ‘Reis door een appartement’ van Emmanuel Bove komt de hoofdpersoon ook niet heel ver.
Leuke lijst, geeft inspiratie! Wel had ik er graag wat poëzie op willen zien. Gisteren bv gekeken naar de docu over Totaal witte kamer van Gerrit Kouwenaar. Prachtig, ook op de bank.
Bovenal: Georges Perec: Het leven een gebruiksaanwijzing.
Speelt zich af in een groot huis met vele verdiepingen in Parijs, bewoond door schilderachtige individuen van wier levens Perec een inventaris opmaakt die tot de laatste bladzijde blijft boeien. Een roman die zijn weerga niet heeft in de geschiedenis van de hedendaagse literatuur.