Nieuws: Ilja Leonard Pfeijffer maakt gehakt van Boekenweekgeschenk door de Chabotjes en het besluit van de CPNB om ’troep’ aan te bieden
In zijn column voor HP/De Tijd is Ilja Leonard Pfeijffer niet echt te spreken over het nieuws dat gisteren naar buiten kwam: het Boekenweekgeschenk van 2024 wordt geschreven door de familie Chabot.
De grootste schrijvers van de afgelopen decennia hebben in opdracht van het CPNB een novelle geschreven die gratis werd uitgedeeld en die grote volksstammen ongevraagd confronteerde met de kracht van literatuur. Maar vanuit de misvatting dat je meer mensen bereikt als je troep in de aanbieding hebt, heeft het CPNB dit jaar besloten om het eerbiedwaardige instituut te verkwanselen door de familie Chabot gezamenlijk een boekje te laten schrijven over haar hond. Allemaal reuze-gezellig en mediageniek uiteraard, maar de producten van diegenen in de familie Chabot die daadwerkelijk al eens eerder iets hebben geschreven geven weinig reden om veel te verwachten van de literaire kwaliteit van het gezamenlijke knutselwerkje.
Pfeijffer schreef het Boekenweekgeschenk van 2022. Lees de hele column hier.
Op X waren er gisteren bijzonder weinig schrijvers die reageerden op het nieuws dat het Boekenweekgeschenk een familieaangelegenheid was geworden. Auke Hulst en Thomas Heerma van Voss spraken zich wel uit.
Bij ons in de familie beschouwen we dit als de zoveelste oplawaai voor de literatuur. https://t.co/OBeAVeLIlL
— Auke Hulst (@aukehulst) September 26, 2023
Aha. Geen boekenweekessay meer, en een boekenweekgeschenk dat wordt geschreven door… onder andere twee mensen die nooit eerder een boek schreven?
Gaat goed, CPNB.https://t.co/aggtfje8hm
— Thomas Heerma v Voss (@ThomasHvV) September 26, 2023
(foto De familie Chabot op het Boekenbal, © Dolf Verlinden)
Een land krijgt een boekenweekgeschenk dat het verdient.
Volgend jaar de Meilandjes.
Vanaf het moment dat de schrijver(s) van het boekenweekgeschenk) bekend was, dacht ik wat een teleurstelling.
Zoveel goede auteurs, nog onbekend vaak, geef ze een kans.
Ik kijk erg uit naar de Boekenweek van 2025.
Niet sjiek van Pfeiffer. Chabot schrijft al langer boeken dan dat ik leef. Als die boeken echt zo slecht zouden zijn , dan was Bart Chabot al lang opgehouden met schrijven.
Daarbij getuigt het van enorme vooroordelen om een boek af te kraken voordat er ook maar één letter op papier staat.
Zo te zien ontbreekt de humor niet in de familie Chabot: met zijn zessen moet
het toch lukken om een dun boekenweekgeschenkje te schrijven
Misschien gaat de Nobelprijs 2033 wel voor het eerst naar een hele familie-met-hond. Groeten uit Oekraïne, waar we weer heel andere problemen hebben.
Ik lees graag eens iets van Chabot…Zijn familie mag best ook een duit in het zakje doen …
Ben benieuwd naar dit projectje…
Het Boekenweekgeschenk van de heer Pfeiffer haalde bij lange na niet het niveau van zijn romans en gedichten. Wat dat betreft hoeven we ons geen zorgen te maken