Nieuws: Negenkoppige jury onder leiding van Rik van de Westelaken beslist wie Boekenweekgeschenk van 2025 mag schrijven
Noah de Campos Neto, Liesbeth Rasker, Lidewijde Paris, Jan Peter Prenger, Rik van de Westelaken, Ernestine Comvalius, Tiziano Perez, Hanna Bervoets en Tom Lanoye mogen beslissen wie er volgend jaar het Boekenweekgeschenk mag schrijven. Eerder lekte al naar buiten dat de CPNB weer (voorlopig eenmalig) teruggaat naar het wedstrijdidee:
De CPNB heeft het uitroepen van de eenmalige schrijfwedstrijd voor het Boekenweekgeschenk in nauw overleg met de aangesloten uitgeverijen in het geheim uitgewerkt. In 1947 koos de CPNB voor het eerst het Boekenweekgeschenk via een schrijfwedstrijd. Auteurs van wie al eerder een boek was verschenen konden anoniem een novelle indienen, waaruit een vakjury het mooiste manuscript koos. De ontmoeting van Antoon Coolen was het eerste ‘winnende’ Boekenweekgeschenk. In 1948 was dat Oeroeg van Hella S. Haasse, die daarmee in één keer doorbrak bij het grote publiek. In totaal heeft de CPNB tien keer een Boekenweekgeschenk uitgegeven na een wedstrijd, voor het laatst gebeurde dat in 1961.
De CPNB verwacht zo’n 50 tot 100 manuscripten binnen te krijgen en heeft daarom voor een heel brede jury gekozen van lezers, oud-Boekenweekgeschenkschrijvers, recensenten en boekenvakkers.
Hierbij alvast twee quotes die niet heel veel zeggen:
Rik van de Westelaken, namens de gehele jury: ‘Goede boeken tillen je op, verruimen je blik en geven inzicht in de ander. Lezen is magisch! Als jury mogen we manuscripten lezen – zonder voorkennis over auteur of uitgever: alleen het verhaal telt. Wij hopen dat zoveel mogelijk bewonderde auteurs meedoen – en dat zijn er nogal wat, want er verschijnt veel prachtigs in Nederland. We verheugen ons op het samen ontdekken van het meest verrassende manuscript.’
Eveline Aendekerk, directeur CPNB: ‘De Boekenweek is immaterieel cultureel erfgoed. De 90ste editie vraagt dan ook om een bijzondere invulling. In een tijd waar het draait om afleiding en snelle clicks zetten we komend jaar juist het verhaal centraal. Om de grote waarde en het belang van het boek, ook – of beter: juist – in deze tijd te onderstrepen. Onze veelzijdige en kundige jury staat voor een bijzondere en eervolle taak en zal vast en zeker een verrassend manuscript als uitverkoren bestempelen. Ik kijk er reikhalzend naar uit.’
(Foto: Bas van Hattum)