Nieuws: ‘Recensies door echte mensen. Ik mis het zo!’ Opnieuw kritiek op onbruikbare A.I.-recensies NBD Biblion
Op LinkedIn maakt Annemieke Boxem van haar hart geen moordkuil. Als collectioneur bij de Bibliotheek Rotterdam heeft ze helemaal niets aan de recensies die door de computer zijn gegenereerd voor NBD Biblion. De organisatie verkeert al een tijd in een crisis nadat de rare A.I.-recensies zijn ingevoerd. Dat zou nog niet het ergste zijn, maar onlangs kwam via deze site ook naar buiten dat NBD Biblion gigantische achterstanden heeft in het verzenden van nieuwe boeken.
Over de A.I.-recensies schrijft Boxem:
NBD Biblion was de bron van informatie als het gaat om het inkopen van boeken. Dit is overgegaan tot recensies die gemaakt zijn door A.I.
Deze recensies zijn echter niet bruikbaar voor een collectioneur. Boekkenmerken die je nodig hebt om boeken aan te raden voor de verschillende doelgroepen, worden niet meer benoemd.Ik mis bijvoorbeeld oordelen als; eenvoudige structuur, chronologische vertelling, niet geschikt voor zwakke lezers. Of dat een boek een musthave is voor een schoolbibliotheek.
Een recensie bevat nu een samenvatting van het boek (veelal de achterflap) en informatie over de schrijver. Dat is helemaal niet relevant. Ik wil weten of het boek geschikt is voor de VMBO of VWO. Voor de lezer die weerstand heeft of graag leest. Het enige waardeoordeel dat ik soms nog tegenkom is “geschreven in een toegankelijke stijl”.
De doorleestips die Bookerang genereert bij de app ‘boekenvinder’ (onderdeel van de tentoonstelling Backstreet van het literatuurmuseum), was voor mij de druppel om deze post te maken.Recensies door echte mensen. Ik mis het zo! Het is echt een verkeerde kostenbesparing, maar het NBD reageert niet op het verzoek om het terug te draaien.
Boxem roept haar medecollectioneurs op het tij te keren.
Gelukkig worden niet-Nederlandstalige boeken nog steeds door mensen gerecenseerd.
terecht post!
Ja, je hoeft geen geleerde te zijn om dat ook te constateren. Veelal overbodige informatie over de auteur en nog vaker in nietszeggende algemeenheden. Gelukkig mocht ik het onlangs verschenen poëzieprentenboek van Bette Westera voor NBD Biblion recenseren. Een genot na tientallen kartonboeken.
Het AI-instrument is idd een aderlating. Waarom je überhaupt een pdf moet aanleveren, is mij volstrekt onduidelijk. Van GiSTs laatst verschenen boek Kamer en suite was de letterlijke tekst van het achter omslag vermeld. Dergelijke ‘verbeteringen’ dragen geenszins bij aan interesse creëren voor een boek. Bibliotheken vallen daardoor waarschijnlijk sneller terug op bekende auteurs. AI is in dit geval een ware misser.
Ik ken de recensies van NBD Biblion uit de bibliotheken die naast de langere, gedegen beoordelingen ook een korte AI recensie vermelden.
Eerlijk, ik maak er vaak gebruik van, zeker als ik boeken reserveer uit andere filialen.
Wat opvalt is dat er sterren noch ballen worden gegeven aan boeken, er wordt gewerkt met omschrijvingen zoals “geschikt voor een breed lezerspubliek, of “gericht tot een meer literair publiek.”
Dit is een vlugge manier om richting te geven aan een boek en kan een idee geven wat de lezer kan verwachten.
Laatst las ik een boek STRGA VAN j l hOLM, een literair boek dat zich volgens mij richt tot een uitsluitend literair publiek, maar dat doot NBD Biblion beoordeeld werd als “zowel literair als breed lezerspubliek”.
De recensie bestaat grotendeels uit een samenvatting, gevolgd door de aanduiding van de doelgroep.
Ik vraag me af het onderscheid tussen “literaire doelgroep” en “breed lezerspubliek”niet een idee is voor alle recensies, het zegt misschien meer over een boek dan sterren of ballen!