Recensie: Jean-Claude Mourlevat – De terugstromende rivier; Het verhaal van Hannah
De zoektocht naar een magische rivier
De Franse auteur Jean-Claude Mourlevat krijgt in ons land steeds meer vaste voet aan de grond. Na het winnen van de Astrid Lindgren Memorial Award (zeg maar de Nobelprijs voor de Jeugdliteratuur) in 2021 is zijn ster ook bij ons rijzende en verschijnen er langzaam maar zeker steeds meer vertalingen van zijn werk. Zo zijn er na Rebels bloed inmiddels twee boeken uit met avonturen rond de egel Jefferson. Deze dierendetectives met een flinke knipoog naar de grotemensenwereld zijn bevolkt met warme personages en geschreven met veel taalplezier.
Vorig jaar verscheen De terugstromende rivier; Het verhaal van Tomek, over kruideniersjongen Tomek, die op zoek gaat naar de terugstromende rivier de Qjar. Het water van deze rivier zou degene die er een druppel van drinkt onsterfelijkheid geven. Tomek hoort voor het eerst over de rivier wanneer een mysterieus meisje genaamd Hannah zijn winkeltje bezoekt en hem erover vertelt. Niet veel later besluit hij haar achterna te reizen. Wat volgt is een avontuurlijke queeste naar de rivier en naar het meisje.
En nu is er dan De terugstromende rivier; Het verhaal van Hannah, het tweede deel van dit tweeluik. Hierin richt de hoofdpersoon zich rechtstreeks tot Tomek en vertelt ze wat ze allemaal heeft meegemaakt voordat ze hem voor het eerst ontmoette in de kruidenierszaak. Haar reden om op zoek te gaan naar de rivier heeft alles te maken met een vogeltje dat ze ooit van haar vader heeft gekregen. Het vinkje is van onschatbare waarde en haar vader heeft er zijn hele vermogen aan moeten spenderen en uiteindelijk ook zijn leven voor gegeven. Maar nu is het beestje ziek, en Hannah wil er alles aan doen om het een druppel van het magische rivierwater te kunnen geven.
Ook Hannah maakt tijdens haar reis, net als Tomek, allerlei bijzondere avonturen mee. Ze reist met een stokoude koetsier en zijn jonge knecht naar de woestijn, waar ze zich aansluit bij een groep reizende bedoeïenen en op mysterieuze wijze een heel leven leidt zonder een dag ouder te worden. Ze komt terecht in het Woud der Vergetelheid, waar iedereen die het betreedt onmiddellijk wordt vergeten door zijn geliefden. Ze ontsnapt er aan een enorme beer, wordt opgevangen door een volk dat magische geuren kan maken, en scheept zich in voor een reis waarbij ze allerlei wonderlijke volken ontmoet.
Net als Het verhaal van Tomek is ook Het verhaal van Hannah een fijn avonturenverhaal met sprookjesachtige elementen. Wat wel minder sterk is, is dat Hannahs verhaal voor een deel samenvalt met dat van Tomek. Haar avonturen zijn deels al bekend van Tomeks verhaal, wat dit tweede deel wat minder verrassend maakt. Bovendien zijn de belangrijkste vragen (Bestaat de rivier? Wordt Hannah door Tomek gevonden? Heeft het magische water effect?) al in het eerste deel beantwoord, waardoor de spanningsboog wat minder is dan in het eerste deel. Al met al een iets tegenvallende afronding van deze tweeluik.
Jos Noorman
Jean-Claude Mourlevat – De terugstromende rivier; Het verhaal van Hannah. Vertaling door Eef Gratama. Querido, Amsterdam/Antwerpen. 144 blz. € 17,99.