Het genootschap Onze Taal, het Algemeen Nederlands verbond en dagblad Trouw hebben zojuist bekendgemaakt welke boeken er op de shortlist staan van de Taalboekenprijs 2024. Dat is een prijs voor het beste publieksboek over de (Nederlandse) taal, waaraan een geldbedrag van 3.000 euro is verbonden. De jury, bestaande uit Ton den Boon, Peter Debrabandere, Mathilde Jansen, Vibeke Roeper en Geertje Slangen, selecteerde de volgende boeken en gaf er een kleine samenvatting bij:

  • Daar is geen woord Frans bij. Het beeld van vreemde talen in Nederlandse uitdrukkingen van Nicoline van der Sijs. Een inventarisatie van Nederlandse woorden en uitdrukkingen (zoals ‘met de Franse slag’), die laten zien hoe we over andere talen denken. (Uitgeverij Scriptum).
  • De betekenis van woorden. Het Nederlands van nu – deel 1 van Hedde Zeijlstra. Opstellen over de soms wonderlijke en onvoorspelbare betekenis van woorden en zinnen. (Uitgeverij Wereldbibliotheek)
  • De Tawl. Hoe de Nederlandse taal (bijna) Amerika veroverde van Philip Dröge. Over een expeditie per fiets, op zoek naar de laatste resten Nederlands in de Verenigde Staten (Uitgeverij Spectrum)
  • Het geheime leven van taalfouten (Hoe ze ontstaan en waarom ze standhouden) van Marten van der Meulen. Studie over de rol van taaladviesboeken in de meningsvorming over taalregels en taalfouten, nu en door de eeuwen heen. (Uitgeverij Sterck & De Vreese)
  • Hoe werkt dagelijkse communicatie? Gesprekken onder de microscoop van Wyke Stommel, Tom Koole e.a. Artikelen over de subtiele regels die de basis vormen van onze gesprekken, en hoe we die kunnen inzetten. (Uitgeverij Sterck & De Vreese).

Met de Taalboekenprijs willen de drie eerdergenoemde initiatiefnemers de aandacht voor het goede taalboek bevorderen: ‘Goed betekent in dit geval: oorspronkelijk, goedgeschreven en taalkundig relevant.’ Het winnende boek wordt tijdens de Week van het Nederlands in september bekendgemaakt.