Nieuws: Eva Hoeke haalt uit naar de Volkskrant met columnisten en medewerkers uit dezelfde fabriek ‘hoogopgeleid, Amsterdams, geprivilegieerd’
Eva Hoeke schreef een paar weken geleden haar laatste column voor het magazine van de Volkskrant. Het lot van veel freelancers is dat je van de ene dag op de andere je baantje kwijt kunt raken. Hoeke legde zich erbij neer totdat ze hoofdredacteur Pieter Klok op de radio hoorde vertellen waarom ze weg moest. Haar ingezonden brief naar de krant werd niet geplaatst daarom zette ze die op X.
Begrijpen doe ik haar, maar heeft ze wat betreft de linkse culturele elite waartegen ze ten strijde trekt geen boter op haar hoofd? Eva Hoeke woont sinds enige tijd in een huis – in de regio A’dam – waar een hypotheek van maar liefst 2 miljoen op zit. Dat geeft toch te denken, nietwaar?
‘Het zijn ook maar mensen, die bergen verzetten.’ Los van dat ze gelijk heeft over De Volkskrant, zie je ook wel meteen waarom ze weg mocht
Vernieuwing is goed, als het een verbetering betekent. Wat de Volkskrant doet in het kader van ‘vernieuwing’ is dat niet. Ik lees het Magazine haast niet meer. Ik vind het een elitair blad geworden met artikelen over mode en design, wat mij geen lor interesseert en alleen voor the happy few interessant is. Nu Eva weg is, lees ik alleen nog het interview. Daarna gaat-ie in de prullenbak.
Logisch dat de brief niet geplaatst is. Ze herkennen zichzelf daar niet in, juist doordat ze zo bekrompen zijn. Het helpt natuurlijk niet mee dat dit komt van een ontslagen medewerker.
Het was dat Jan Dirk van de Burg meestal voor zijn onderwerpen het land in trok, En Eva.
voor de rest is het Amsterdam en nog eens Amsterdam. Uiteraard is de stad een enorme inspiratiebron, maar dat is de rest van het land ook. Ga maar eens kijken en luisteren. Dat doet de Volkskrant – en zeker het magazine – bijna nooit. Vind ik al jaren bijzonder jammer en ook erg kortzichtig.
Het had Eva Hoeke geloofwaardig gemaakt wanneer ze dit stukje had geschreven toen ze nog voor de Volkskrant haar werk deed… Dit is een beetje mosterd na de maaltijd
Helemaal eens met Eva. Ondanks dat ze zelf deel uitmaakt van die bubbel verstaat ze wel de kunst van rake observaties van allerdaagse dingen van allerdaagse mensen. De Volkskrant wordt zo langzamerhand zelf steeds meer een variant op het “lokale suffertje”, het Randstedelijke suffertje.
In een heel klein wereldje leven en desondanks denken dat je ontzettend werelds bent, is kenmerkend in die kringen. Lang niet alle Amsterdammers steken zo in elkaar. Gelukkig maar. Het blijft alleen jammer dat nogal wat krantenmakers, journalisten etc. aldaar er 24/7 aan zijn toegewijd om zo eenkennig mogelijk over te komen en daarmee de indruk te wekken dat men in heel Amsterdam alleen in zichzelf en elkaar is geïnteresseerd. De nieuwsgierigheid ontbreekt gewoon.
Het is overigens mijn ervaring dat de verkeerde mensen zich aangesproken voelen door geluiden zoals die van Hoeke en dat de types die het betreft zich er niet in herkennen, zoals iemand hieronder stelt. Die vinden het vanwege een gebrek aan nieuwsgierigheid en fantasie allemaal onzin.
“Het gros van de Volkskrant redactie, in ieder geval de columnisten, bestaat uit mensen met een grootstedelijke achtergrond en grootstedelijke gedachten”, lijkt mij een waarheid als een koe.
Er is overigens niets op tegen dat Eva Hoeke nu ook gevestigd is in de Amsterdamse regio. Zouden de geluiden uit het Zaans dorp dan gebleven zijn of gevarieerd worden met verhalen uit de Amsterdamse regio? Mag een ander dorp aan de beurt komen, geschreven door een andere freelancer?
Er is toch niets op tegen dat een freelancer na een aantal jaren wordt gewisseld voor een andere freelancer?
Wel goed dat Eva Hoeke alsnog aandacht vraagt voor wat een probleem zou kunnen zijn of worden. Aan de slag Pieter Klok en anderen.
Waar wonen de lezers van de Volkskrant, overigens? Hoe is die spreiding?
Waardevolle bijdrage in het discours rond de anti-telegraaf!
Goed dat die uitstekend schrijvende (en voorheen ,,columnerende”) Eva Hoeke dit eens puntig noteert (al kan het n o g puntiger, maar ’t zal de woede zijn!). En sinds wanneer, beste Cees B, is de hypotheek op je huis maatgevend voor je (literaire) kwaliteiten? Flikkerden we – om maar eens wat vergeelde namen te noemen – Mulisch, Hermans, Reve en een hele bups moderne jongens en meisjes het raam uit, nadat we de prijs van hun woning hadden opgevraagd? Zelfs Multatuli woonde, naar toenmalige maatstaven, uiterst riant.
Al abonnee van de Volkskrant sinds 1976. Wonend in Middelburg , later Arnemuiden.
3 jaar geleden werd ik zo somber van de Volkskrant dat ik een abonnement op de PZC genomen heb , die opent ook nog wel eens met positief nieuws. Ik kon toch geen afscheid nemen van de Volkskrant vanwege o.a. het magazine op zaterdag en de cryptogram.
Nu dus digitaal door de week en zaterdag papieren versie.
Heerlijk twee kranten.
Na het lezen van Eva’s niet geplaatste ingezonden brief overwoog ik weer een opzegging , maar ik wil hem toch niet missen.