Afgelopen zaterdag publiceerde de afgerangeerde columnist Eva Hoeke een ingezonden brief op X waarin ze de medewerkers en columnisten van de Volkskrant ‘hoogopgeleid, Amsterdams, geprivilegieerd’ noemde, allemaal afkomstig uit dezelfde fabriek. Heel anders dan Eva Hoeke die opgroeide in een rijtjeshuis, naar Garderen op vakantie ging en in de thuiszorg werkte.

Dan weet je van lieverlee ook niet meer wat dat volk beweegt, wat hen beroert, waar zij om lachen, waar zij mee zitten. Welnu, het zijn mensen in rijtjeshuizen, die kinderen opvoeden, sperziebonen eten, bergen verzetten en ondertussen chocola proberen te maken van het dagelijkse gedoe.

Zonder haar naam te noemen, komt Hassan Bahara daar vandaag op terug in de Volkskrant onder de kop Hoed u voor de vertolkers van de ‘stem van het volk’:

Zelfs stukjesschrijvers met een kast van een woning in de duurste gedeelten van Amsterdam en een succesvol schnabbelbestaan, beroepen zich tegenwoordig op een nederige start in het leven om hun dominantie in het medialandschap te bewaken. ‘Ik heb heel, heel lang geleden in de thuiszorg gewerkt! Woonde in een rijtjeshuis, eet sperziebonen! Geen betere vertolker van het ‘gewone mensen’-sentiment dan ik!’

Marcel van Roosmalen, NRC-columnist en echtegenoot van, reageert op X: