Het ultieme campingboek is natuurlijk geschreven door Tzum-medewerker Jaap Krol (Bovendien ziet niemand je als je zwemt) en in het najaar verschijnt Camping van Maartje Wortel, maar Esmé van den Boom heeft nog een paar extra boekentips als je gaat kamperen.

Kamperen en lezen horen bij elkaar. Tenminste, als je een ervaren kampeerder bent en dus een comfortabele campingstoel meeneemt. Deze tien titels kun je vast in je rugzak stoppen. Lees je liever op je e-reader? Een viertal titels in de lijst vind je ook in de online bibliotheek. Hebben we klassieke campingliteratuur gemist? Laat het weten – we lezen graag nog even door.

1 Ota Pavel – Hoe ik de vissen ontmoette
Nog zo’n onafscheidelijk duo voor sommigen: kamperen en vissen. Maar ook voor wie helemaal niets met vissen heeft, is dit een fantastisch vakantieboek. De Tjechische schrijver Ota Pavel haalt in dit boek herinneringen op, aan tripjes met zijn broers, kanoën, schelmenstreken, de impact van de Tweede Wereldoorlog op zijn Joodse familie en, als rode draad door dat alles: aan vissen. Uitgeverij Koppernik omschreef Hoe ik de vissen ontmoette als ‘het meest antidepressieve boek ter wereld’ en dat zijn geen holle marketingkreten.

2 Emily St. John Mandel – Station Elf
Ga je wildkamperen? Survivallen? Even weg van de beschaving? Stop je dan ook de verzamelde werken van Shakespeare in je tas? Misschien na het lezen van Station Elf wel. Als de wereld zoals we die kennen eindigt, waar heeft de mens dan behoefte aan? Óók aan het bovenste puntje van de piramide van Maslow: zelfverwerkelijking en creativiteit. Dus volgen we in deze roman een rondreizend orkest-cum-theatertroep die Shakespeare ten tonele brengt bij de nog overgebleven nederzettingen in Noord-Amerika. Centrale slogan: Survival is Insufficient.

3 Richard Powers – The Overstory
Hang je hangmat tussen twee bomen en lees een boek als een boom. Letterlijk, want The Overstory is opgebouwd met verhaallijnen die als wortels overgaan in een centrale stam en daarna weer als takken uit elkaar gaan. Een roman die de wetenschap dichtbij brengt en je anders naar bomen laat kijken.

4 Nan Shepherd – The living mountain
Een mijlpaal in de natuurboeken en een liefdesverklaring voor de Schotse bergen, specifiek voor de Cairngorms. Nan Shepherd trok als vrouw alleen de bergen in, sliep onder de sterren en schreef daar bijna honderd jaar geleden al prachtig over.

5 Mia You – Festival
Voor wie op een festivalcamping verblijft deze zomer en tegen een portie cultuurkritiek in dichtvorm kan: in deze spannende en confronterende bundel beschouwt de Utrechts-Amerikaanse dichter Mia You de festivalisering van de Nederlandse maatschappij.

6 Becky Chambers – A Psalm for the Wild-Built
In deze meditatieve feelgood fantasynovelle trekt een gedesillusioneerde monnik de wildernis in met een soort caravan en komt daar een wijze robot tegen.

7 Joke J. Hermsen – Rivieren keren nooit terug
Kunsthistorica Ella Theisseling blikt tijdens een reis door Frankrijk terug op eerdere kampeerherinneringen. Kunst, filosofie en goed kijken (dat komt van pas in de natuur).

8 Kathryn Scanlan – Kick the Latch
De wildcard voor de mensen die hun leven lang rond willen trekken. Katrhyn Scanlan interviewde racepaardentrainster Sonia en goot de interviews in romanvorm. Een kort boek dat je een inkijkje geeft in een totaal onbekende wereld. In november verschijnt Vier de teugels in de Nederlandse vertaling van Nicolette Hoekmeijer bij uitgeverij Van Oorschot.

9 Eleanor Catton – Birnam Wood
Bookerprizewinnaar Eleanor Catton kwam tien jaar na haar The Luminaries ineens onverwacht uit de hoek met een ecothriller over de kennismaking tussen een techmiljardair en een guerillatuinierderscollectief. Tussen de spanning door merk je dat Catton zich goed verdiept heeft in kampeerspullen en basecamps.

10 Tomasz Jedrowski – Zwemmen in het donker
De Poolse student Ludwik Gowacki wordt in 1980 op landbouwkamp gestuurd met zijn klas en ontmoet daar Janusz. Ze zwemmen samen in meren, lezen verboden boeken, én ze worden verliefd. Een zinderende zomerroman.

(foto: Paxson Woelber, CC BY 2.0, via Flickr)