In de tweede aflevering van onze zomerserie geeft Arjen van Meijgaard 10 tips voor als je op vakantie gaat naar een buitenlands eiland.

1 A. Alberts – De eilanden
Verhalenbundel waarin een observerende verteller eilanden bezoekt in Indonesië. Hij ontmoet zonderlinge types in hun vaak afgezonderde bestaan op afgelegen plekken.

2 Paul Theroux – De gelukkige eilanden
Per kano peddelt Theroux van eiland naar eiland in de Stille Zuidzee. Indringende portretten van kwetsbare eilanden.

3 Kees Ruys – De Madurese vriend
De verteller keer terug naar de plek in Indonesië waar hij al vaak geweest is, op zoek naar de waarde van vriendschap, ook cultuurverschillen die vriendschap soms in de weg staan.

4 Albert Beintema – Het waterhoentje van Tristan da Cunha
De schrijver beschrijft de geschiedenis van Tristan da Cunha, de bewoners van het eiland, maar vooral ook de aparte, niet vliegende waterhoen die er leeft.

5 Boudewijn Büch – Eilanden
Eerste deel uit de inmiddels klassieke reeks eilandboeken van Büch, vol interessante feitjes over meer en minder obscure eilanden.

6 Daniel Hays – Ons leven op walviseiland
De schrijver heeft een eilandje gekocht en gaat daar met zijn vriendin en zoon wonen, weg van de beschaving. Maar is dat ideaal of juist niet?

7 Tom Neale – Een eiland voor jezelf
Neale besluit in 1952 om op Suwarrow te gaan wonen, een van de Cook-eilanden. Hij verblijft er 2 jaar en komt er later nog eens terug voor 4 jaar om er weer in volledige eenzaamheid te verblijven.

8 Irwan Droog – Het huis aan het einde
Door de ontvolking van het noorden van Noorwegen kon schrijver Irwan Droog met zijn vriendin een jaar lang een huis betrekken op een eiland met een kleine maar hechte bevolking.

9 Siri Ranva Hjelm Jacobsen – Eiland
Na jaren van afwezigheid keert een jonge vrouw keert naar de Faeröer, haar thuishaven, op zoek naar verhalen uit het verleden die haar houvast kunnen bieden.

10 Halldór Laxness – Aan de voet van de gletsjer
Over een afgelegen parochie op het even afgelegen IJsland waar vreemde gebeurtenissen plaatsvinden. Laxness won in 1955 de Nobelprijs voor de literatuur.

(foto: Cosmo F Kramer, via Flickr CC BY 2.0)