De zomervakantie begint, dus ook onze reeks mustreads voor als je op vakantie gaat. Vorig jaar deden we steden, dit jaar doen we het anders. André Keikes trapt af.

Het hoeft natuurlijk niet, hondenpensions in overvloed, maar het kan wel: de hond mee op reis. Soms is het even lastig bij de grens, daarna is een hond echter een puike reisgenoot.

1 Pauline Slot – De hond als medemens
Bij vlagen ontroerend portret van adoptiehond Molly, die aan een slepende ziekte lijdt. In breder verband een fijnzinnig onderzoek naar de bijzondere relatie tussen mens en dier.

2 Gerbrand Bakker – Jasper en zijn knecht
Gerbrand Bakker houdt een openhartig dagboek bij over zijn leven en werk, steeds terzijde gestaan door de onvoorspelbare, maar desondanks trouwe hond Jasper.

3 Anton Tsjechov – De dame met het hondje
Beroemd overspelverhaal van Anton Tsjechov over de Moskouse bankklerk Dimitri Goerov, die tijdens een vakantie in Jalta verliefd wordt op Anna, de dame met het hondje. Ze reageert op zijn avances, maar hoe het verder moet weet Goerov niet. Hij heeft naast deze grote liefde immers ook een gezin.

4 Eva Meijer – Dagpauwoog
Iris Dagpauwoog en haar hond Pol doen wat ze denken te moeten doen in de strijd voor dierenrechten. Heel toegankelijke roman over de vraag waar de grenzen liggen als het om actievoeren voor rechtvaardigheid gaat.

5 Tijs Goldschmidt – Wolven op het ruiterpad
Alle hondenrassen, van Deense doggen tot pekineesjes, zo is inmiddels door vergelijkend DNA-onderzoek vastgesteld, stammen van wolven af. Deze essaybundel van de P. C. Hooftprijswinnaar 2023 is dus een mustread voor wie op vakantie gaat met de hond.

6 Thomas Mann – Baas en hond
Kleine roman, die vooral ingaat op de machtsverhouding tussen baas en hond, in dit geval Bauschan. Krijgt het dier door zijn ondergeschikte positie niet tegelijkertijd een bepaald soort vrijheid, aangezien hij niets zelf hoeft te bepalen.

7 Emily Kocken – Witte vlag
Postmoderne Assepoester verhoudt zich met en zonder hond tot een beeldend kunstenaar met een buitenmaats ego. De hond speelt in deze associatieve roman maar kort een leven op aarde, maar zijn invloed reikt ver.

8 Seishu Hase – De jongen en de hond
Een geheimzinnige, sterk vermagerde hond loopt solitair door Japan na de zware aardbeving en tsunami van 2011, zich richtend op wie hem maar nodig heeft. Hij heeft echter een speciaal doel voor ogen.

9 Sander Kollaard – Uit het leven van een hond
Kooikerhondje Schurk is, net als zijn baasje Henk, niet meer de jongste. Het dier lijdt ook nog eens aan hartfalen. Maar beider leven gaat door, laat Kollaard doorklinken in alledaagse bezigheden van man en hond en hun tijdgenoten. We verschillen maar weinig van elkaar.

10 Leon de Winter – Stad van de honden
Gedreven parabel met een pratende hond, een verdwenen dochter, een gepensioneerde hersenchirurg en een Saoedische prinses tegen de achtergrond van het Midden Oosten-conflict.