Nieuws: Een ander leven van Bart Moeyaert is het BruutTAAL Regenboogboek van het jaar 2024
Een ander leven van Bart Moeyaert is door een vakjury uitgekozen tot het BruutTAAL Regenboogboek van het jaar 2024. Bart Moeyaert ontvangt € 1.000 en het boek Een ander leven (De Arbeiderspers) wordt een maand lang gepromoot op Tzum en Bazarow.
In Een ander leven verweeft Moeyaert het levensverhaal van zijn moeder – aan de hand van herinneringen aan een gezamenlijke reis naar Parijs – met zijn eigen leven, zijn coming-out en zijn intrede in de wereld van de literatuur. Een ander leven is een autobiografie over een bevrijding, een leven naast het leven dat voor hem is uitgestippeld door zijn ouders. Moeyaert vindt zijn eigen pad in de liefde en ook binnen de schrijverij, waar hij op de juiste momenten complimenten krijgt van de juiste mensen. Een ander leven is uitgebracht binnen de Privé-domeinreeks, de jury hoopt dat het niet bij dit ene autobiografische geschrift blijft.
De jury had dit jaar geen enkel probleem om te komen tot een shortlist van mooie, literair hoogwaardige regenboogboeken. Juist in een tijd waarin de discriminatie toeneemt van mensen die zich tot een letter in de lgbtqi+gemeenschap rekenen, is de zichtbaarheid van deze literatuur van groot belang.
Op de shortlist stonden ook:
* Marijke Schermer – In het oog (Van Oorschot) Een intrigerende roman waarin een vrouw, die net gedumpt is door haar vriendin, zich binnenwerkt in een heteroseksuele relatie. Is haar leven, net als haar wetenschappelijke carrière, gebaseerd op halve waarheden?
* Maud Vanhauwaert – Tosca (Das Mag) Waarschijnlijk de meest genomineerde roman (met gedichten) van het afgelopen jaar. Het verhaal waarin de hoofdpersoon zich genoodzaakt voelt om een mysterieus, zwijgzaam meisje te redden sluit aan bij een ingenieuze vormgeving.
Het BruutTAAL Regenboogboek van het jaar is een initiatief van Marie-José Klaver (publicist, redacteur Neerlandistiek, recensent Tzum), Coen Peppelenbos (schrijver, recensent Dagblad van het Noorden en Leeuwarder Courant, hoofdredacteur Tzum), Doeke Sijens (schrijver, biograaf, recensent Leeuwarder Courant en Tzum) en Bart Temme (schrijver, redacteur Tzum, docent literatuur NHL Stenden) die ook in de jury zitten. Hier zie je de groslijst van het afgelopen jaar en hier zie je de megagroslijst van Nederlandstalige en vertaalde regenboogboeken aller tijden.
In 2021 won Gloei van Edward van de Vendel en Floor de Goede.
In 2022 won Buitenleven van Nina Polak.
In 2023 won Arkadia van Sipko Melissen
Het Regenboogboek van het jaar wordt gesponsord door BruutTAAL, een methode Nederlands voor mavo, havo en vwo.
Het BruutTAAL Regenboogboek van het jaar is een juryprijs. Tzum werkt samen met Winq en Hebban die een publieksprijs organiseren. Dit jaar werden de publieksprijzen gewonnen door Oever van Ludwig Volbeda in de categorie Nederlandstalig en Pageboy van Elliot Page in de categorie vertaalde literatuur.