Voor vijf euro per maand, dat is 1,50 per column, ondersteun je Eva Hoeke, de door de Volkskrant aan de kant gezette columnist. Sinds deze week kun je je aanmelden bij Petje af om de wekelijkse columns te lezen. Er staan al twee columns klaar: ‘Verhuizing’ en ‘Eerste avond’. Hoeke moest het veld ruimen omdat het Volkskrant Magazine ging vernieuwen en we zagen het inderdaad in de eerste aflevering van het blad na de zomer: de vernieuwing bestaat eruit dat er geen column meer van Eva Hoeke in staat. Het is inmiddels een beetje oorlog tussen Hoeke en haar voormalige werkgever, maar Hoeke heeft een grote schare volgers meegenomen naar Petje af, onder het motto ‘Ook het gewone leven verdient mooie taal’. Er zijn inmiddels al 424 mensen die 5 euro per maand betalen en dat betekent toch een gegarandeerd inkomen van minimaal 2.000 euro per maand.

Elke week zet ik hier een column voor je klaar. Gedachten over dagelijkse dingen, en hoe we daar allemaal op onze eigen manier chocola van proberen te maken. Over hoe geluk bijvoorbeeld altijd schuilt in het terloopse, en nooit in het georganiseerde. Over hoe je dingen dáár moet laten. En natuurlijk over dwarse mannen en bijdehante kinderen, en andersom.

Soms plaats ik daar een foto van de meiden bij, of een gestolen filmpje van een mopperende Marcel als Vitesse weer eens verliest. De katten Joseph & Olga, die moeten er ook bij, net als fragmenten van het nieuwe huis, citaten van Etty Hillesum, zinnetjes van Simon Carmiggelt, een magneet van het Zuiderzeemuseum, een knipsel uit een krant, een briefje van vroeger en een kus van mijn moeder en al die andere dingen die je op de koelkastdeur hangt.

Ik zorg voor de keukentafel, jullie voor de koffie: voor 5 euro in de maand schuif je gezellig aan.

Je kunt je hier aanmelden als je de familie Hoeke Van Roosmalen verder de winter door wilt helpen.

UPDATE 1 september inmiddels hebben 652 mensen zich ingeschreven, dat betekent 3.260 euro per maand voor de gewezen columniste.