Je maakt het niet heel erg vaak mee bij instellingen in de culturele hoek: minder aanvragen dan bij de vorige subsidieronde en toch is dat wat de SLAA heeft gedaan, blijkt uit de rapportage van het Amsterdams Fonds voor de Kunst bij de toekenningen van de vierjarige subsidies. De SLAA vroeg (en krijgt) € 294.878 terwijl ze in de periode daarvoor € 319.295 kreeg.

De commissie is zeer te spreken over het feit dat de organisatie niet méér geld heeft aangevraagd bij het AFK, omdat SLAA aantoont dat het met een iets lager bedrag ook uitkomt. Dat is gunstig, gezien de grote afhankelijkheid van de subsidie van het AFK (zeventig procent).

Stichting Perdu krijgt fors meer dan de vorige keer: de subsidie stijgt van € 174.392 naar € 240.000.

De organisatie wil een transitie inzetten van een vrijwilligersredactie naar een betaalde organisatie, rollen en verantwoordelijkheden definiëren en afbakenen, en komen tot een cultuur van continu leren en verbeteren. Dat is ook het argument om een veel hoger bedrag aan te vragen bij het AFK. Deze keuze is volgens de commissie goed onderbouwd, mede vanuit de reflectie op de afgelopen periode: met een uitgebreide programmering als die van Perdu is een vrijwilligersredactie niet langer houdbaar.

Granate, die we vooral kennen van de Granate Prijs voor de beste titel van een poëziebundel, krijgt net als de vorige periode helemaal niets en is dus weer afhankelijk van projectsubsidies.

De commissie is niet overtuigd van de realiteit en de uitvoerbaarheid van de voorliggende plannen. De begroting roept veel vragen op, met name door forse toenames en veranderingen ten opzichte van de huidige situatie. Die worden vaak niet goed onderbouwd en gaan ook niet vergezeld van een overtuigende aanpak om ze te realiseren. Zo ziet de commissie dat baten en kosten niet in lijn liggen met eerdere realisaties; dat is logisch, omdat er nu een meerjarenaanvraag wordt gedaan, maar de inkomsten die daar tegenover staan, onderbouwt Granate nauwelijks.

Bekijk alle aanvragen in de categorie ‘Woordkunst’ hier.

Onder het kopje ‘Cultuureducatie‘ vind je ook nog enkele projecten die aan literatuur gelinkt zijn, zoals De Rode Loper Op School en Stichting De Schoolschrijver.