Allround-schrijver en Ruigoord-icoon Hans Plomp is gisteren op tachtigjarige leeftijd overleden. Hij leed al langere tijd aan prostaatkanker, die was uitgezaaid. Plomp was een veelzijdig schrijver. Na in 1968 te zijn gedebuteerd met de roman De ondertrouw. Een somber herenboek volgden nog meer romans, novelles, dichtbundels, essays, kinderboeken en (erotische) verhalenbundels. In 2017 kwam een bloemlezing van zijn dichtwerk uit, Dit is de beste aller tijden. Daarnaast organiseerde hij veel (literaire) activiteiten op het Amsterdamse Ruigoord, zoals het poëziefestival Vurige Tongen.

Afgelopen vrijdag stond er nog een interview met Plomp in Het Parool. Zijn onderlichaam bleek verlamd waardoor hij al een tijd in bed leefde. Over euthanasie was al gesproken met de arts.

Ik ben klaar op deze school, geloof ik. Andere dingen trekken me nu meer dan de klerezooi hier op aarde. Het voelt alsof ik naar een vreemd land op reis ga, ik ervaar dezelfde soort nieuwsgierigheid en verwachting als toen we Ruigoord kraakten of de eerste reizen naar India maakten in de Luchtbus met het Amsterdams Ballon Gezelschap. (…) Je eigen lichaampie achterlaten, moet dat nou?! Maar ja, miljarden zijn ons voorgegaan, het hoort erbij. Ik kijk vooral met verbazing en tevredenheid terug; dit eikeltje heeft toch maar een mooi leven geleid!

Lees ook de volgende columns van Karel ten Haaf over Hans Plomp, hier en hier.