Humo reageert met een redactioneel stuk op de ophef rond de column van Herman Brusselmans en blijft vierkant achter de columnist staan. Echte lezers weten dat ‘een Brusselmans-column nooit écht letterlijk genomen moet worden. Zo schijnen hij en de zijnen hoogst zelden achter een struik te schijten, terwijl dat in zijn columns usance is.’ Er zijn ook andere lezers:

Maar de grootste verwarring is gezaaid door handelaars in meningen, politici, ambassadeurs en zelfverklaarde voorvechters van het vrije woord door een twintigtal woorden, niet eens een volledige zin – ‘ik word zo woedend dat ik iedere Jood die ik tegenkom een puntig mes los door de keel wil rammen’ – uit hun context te isoleren en via sociale media rond te pompen. Als er wordt opgeroepen tot haat en geweld, dan eerder door die stokebranden dan door Brusselmans.

Deze week nam Arnon Grunberg afscheid van het blad waarvoor hij een kwart eeuw schreef, maar de redactie vindt zijn argumentatie overdreven:

Grunberg hekelde de satire van Brusselmans en schreef dat zijn beeldspraak – de puntige messen – verwijst naar nazistische liederen van de bruinhemden van de Sturmabteilung. Je kunt Brusselmans van veel verdenken – overdrijvingen, weinig subtiele beeldspraak, een overdadig gebruik van scheldwoorden – maar niet dat hij SA-liederen in zijn columns zou smokkelen.

Lees het hele redactioneel hier.