Uitgeverij Nijgh & Van Ditmar maakt bekend dat de schrijfster Lisette Lewin (1939-2024) is overleden:

Lisette Lewin, geboren op 14 augustus 1939 in Den Haag, kwam uit een Joodse familie, waarvan de meeste familieleden de Tweede Wereldoorlog niet overleefden. Zelf verbleef ze tijdens de oorlog op verschillende onderduikadressen.

Eind jaren vijftig woonde de familie Lewin een aantal jaar in Indonesië, waarover Lisette later zei: ‘Ik heb altijd heimwee gehouden naar de tropen.’ Ze beschreef die tijd als misschien wel de gelukkigste van haar leven.

Terug in Nederland begon ze als freelancejournalist te schrijven voor o.a. de Volkskrant, NRC Handelsblad en Vrij Nederland. Daarnaast publiceerde ze een studie over illegale uitgevers in Nederland, diverse romans en verhalenbundels. In veel van haar boeken spelen historische en maatschappelijke thema’s een rol, vaak tegen de achtergrond van de vele reizen die ze maakte naar onder andere Israël, Suriname en Zuidoost-Azië.

Over de autobiografische roman Voor bijna alles bang geweest (1989), die voor haar doorbraak bij het grotere publiek zorgde, schreef De Groene Amsterdammer: ‘Ontroerend, nee, angstwekkend mooi’, en NRC Handelsblad: ‘Lewins stijl is lichtvoetig en krachtig tegelijk.’ Karel van het Reve roemde het met de woorden ‘een prachtig boek’. Het boek werd bekroond met het Gouden Ezelsoor en werd vertaald naar het Duits. Ook de roman Een hart van prikkeldraad (1992) werd zeer positief onthaald. Van deze romans werden 65.000 respectievelijk 85.000 exemplaren verkocht.

Verder publiceerde Lewin onder andere de autobiografische titels Vorig jaar in Jeruzalem (1996) en Herfstreis naar Dantzig (1997), de bundeling literaire queestes Schommelingen van het hart (2005) en de verhalenbundels Verliezers op zee (1999) en Een doek over de spiegel (2015). Haar meest recente romans zijn De verloren savanne (2008) en Bach onder de palmen (2012).

Jan Haasbroek sprak op 21 juli 1995 met de journaliste en schrijfster Lisette Lewin voor een marathoninterview. Die kun je hier beluisteren.