Mordechai, de nieuwe roman van Marcel Möring zal in het voorjaar verschijnen bij Prometheus. Een opmerkelijke overstap, want Möring zat al sinds 2005 bij De Bezige Bij. ‘Het is een pijnlijke kwestie,’ zegt Möring desgevraagd, ‘maar het is voor mij wel een principekwestie. In het manuscript dat ik besprak met mijn redacteur komt het woord ‘neger’ voor en mij werd gevraagd om een ander woord te gebruiken. Dat leek me niet juist binnen de historische context van die passage die speelt in 1967. Bovendien reageert mijn hoofdpersoon juist op die racistische uiting.

Toen ik thuiskwam bleek ik een mail van de uitgeverij te hebben waarin me nogmaals werd verzocht om een ander woord te gebruiken. Er was waarschijnlijk nog een keer een overleg over geweest. Ik vond het wel vreemd, want in het boek komen ook antisemitische en homofobe uitspraken voor waartegen mijn hoofdpersoon zich teweer moet stellen, maar blijkbaar werd dat niet zo erg bevonden.

Na drie maanden heb ik besloten om een punt achter de samenwerking te zetten. Het naakte feit dat me dit gevraagd werd zonder de context van het boek erbij te betrekken vond ik onjuist. Dat er na publicatie een discussie over kan ontstaan over woordgebruik is misschien heel goed, maar je moet niet vooraf een filter gaan leggen op woorden.’