Het wordt nergens benoemd in de column van Ronit Palache voor Trouw, maar zij was jarenlang hoofd publiciteit bij Prometheus en promootte de auteur bij televisieprogramma’s en festivals. Dat Palache die baan had heeft ze overigens uit haar eigen biografie op haar site geschrapt. In haar column is dat gereduceerd tot ‘de literaire wereld waar ik lange tijd heb rondgelopen en waar ik met veel Grote Schrijvers te maken heb gehad.’ Na een stuk in de Volkskrant over de arbeidsverhoudingen bij haar voormalige werkgever, keerde Herman Brusselmans zich tegen Palache, op zijn gebruikelijke, misogyne wijze.

Na de gewraakte column van Brusselmans in de Humo is het payback time. Palache weet dat ze enigszins ‘spuit-elverig’ aansluit bij de overige opiniemakers als ze stelt:

[…] de sowieso niet erg smaakvolle Vlaamse auteur bediende zich in een Humo-column van een staaltje onversneden antisemitisme waar – terecht – een grote groep mensen (gelukkig niet uitsluitend Joden) nogal verbolgen op reageerde.

Arnon Grunberg zegde zijn medewerking aan Humo op na plaatsing van de column van Brusselmans omdat de ondergrens voor hem bereikt was. Dat had de ‘Grote Schrijver’ Grunberg ook eerder kunnen doen volgens Palache:

[…] zo publiceerde de Volkskrant, een krant waar Grunberg eveneens voor schrijft, óók meermaals walgelijke antisemitische cartoons van de inmiddels gepensioneerde Jos Collignon. Blijkbaar was dat voor Grunberg geen ondergrens genoeg om zijn conclusies uit te trekken.

In de papieren krant staat het overigens zo:

Online is die passage door de redactie veranderd:

In een eerdere versie van deze column stond dat cartoonist Jos Collignon een antisemitische cartoon maakte van Maurice de Hond. Dat klopt niet Deze was van Joost Halbertsma.

Lees de column van Ronit Palache hier.